X-MEN: DANI BUDUĆE PROŠLOSTI (X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST)

X-MEN: DANI BUDUĆE PROŠLOSTI (X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: Bryan Singer
GLAVNE ULOGE: Jennifer Lawrence, Hugh Jackman, Patrick Stewart, Peter Dinklage, Ian McKellen, James McAvoy, Michael Fassbender, Halle Berry, Ellen Page
TRAJANJE: 131 minuta

“Bio sam u mnogim ratovima….Ali nikada nisam vidio ovako nešto” – Wolwerine

Budućnost, 2043. godina. Desilo se skoro istrebljenje ne samo mutanata nego i ljudi koje su uništili Sentineli, roboti prvobitno napravljeni da istrebljuju mutante. Jedini spas za X-Men mutante jeste da se vrate u prošlost i spreče događaj nakon kojeg je njihova sudbina zecementirana – njihova propast je počela kada je program Sentinela dobio zeleno svetlo zbog ubistva koje je pocinila Raven (Mystique). Preživeli se nalaze u pećini gde je mlada mutantkinja Kiti Prajd (Ellen Page) koja ima sposobnost da vraća ljude u prošlost. Profesor X (Patrick Stewart) i Magneto (Ian McKellen) moraju zaboraviti na neprijateljstvo i udružiti snage da pokušaju spasti šta se spasiti da.

Kiti govori da je Profesor idealan kandidat za vraćanje u tu 1973. godinu, ali kako on fizički ne bi mogao podneti putovanje, težak zadatak pada na Volverina (Hugh Jackman). Njegov zadatak je uveriti Profesora X-a, Mistik i Magneta da su ga poslali upravo oni i to iz budućnosti. On se vraća u 1973. godinu kraj Vijetnamskog rata i prvo mora pronaći mladog profesora X-a (James McAvoy koji ima jako malo dodirnih tacaka sa 50-godina starijim profesorom. Mlađa verzija je čovek koji je trenutno rastrgan zbog izdaje prijatelja Magneta (Michael Fassbender) i Mistik (Jennifer Lawrence). Svoje dane provodi opijajući se i drogirajući lekom koji poništava njegove moći, a jedini čovek-mutant koji je ostao uz njega je Henk (Nicholas Hoult) u vili u kojoj već neko vreme ne postoji njegova škola za nadarene. Dok je do profesora lako došao i relativno lako uspeo uveriti, osloboditi Erika\Magneta, koji se nalazi zatvoren u strogo čuvanom podzemnom zatvoru u zgradi Pentagon, biće nesto teže, ali ne nemoguće.

Brajan Singer (Bryan Singer) jedino nije režirao treći deo franšizeX-Men koji je pokupio najgore kritike. Vratio se ekspresno sa odličnim First Class, a ovaj nastavak je takođe sjajno odradio, sa par izmena u odnosu na strip. Dok je u stripu Kiti ta koja se vraća, ovde se vraća Volverin. Kada se pravi ovakav film i kada se kombinuju budućnost i prošlost često moze doći do komplikovanih preskoka radnje koji bi se odrazili na buduće nastavke, ali toga u ovom slučaju nema – Singer je sve režiserski pojednostavio da ne bi doslo do nepotrebnih komplikacija. Film nam u startu daje naznake da je bržeg tempa i dinamične radnje koja će nam držati pažnju i koja nas neće razočarati.

OCENA: 8

Autor: Suzana Bunić

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar