OMAR

OMAR

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: Hany Abu-Assad
GLAVNE ULOGE: Adam Bakri, Leem Lubany, Iyad Hoorani
TRAJANJE: 96 minuta

“Nisam mogla verovati da će me ljubav toliko boleti” – Nadia

Priča filma Omar govori o istoimenom mladiću koji je preko dana pekar, a noću pripadnik “oslobodilačke grupe”. Pored Omara, ovoj militantnoj skupini pripadaju još i njegova dva druga iz detinjstva, Tarek i Amdžad. Omar je zaljubljen u Nadiju, Tarekovu sestru zbog koje svaki dan preskače zid “razdvajanja” (Israeli West Bank barrier). Njegove nevolje počinju kada sa Tarekom i Amdžadom odlučuje da jedne noći napadne izraelske vojnike. Odmah nakon izvršenja ove idiotske akcije, Omar biva uhapšen i primoran da sarađuje kao doušnik za izraelsku vojsku. Njemu kao glavni zadatak biva povereno lociranje svog najboljeg prijatelja Tareka, za koga izraelci misle da je vođa njihove “terorističke” jedinice.

Abu-Asad ponovo uspeva da maestralnom režijom uklopi nekoliko žanrova u jedno ostvarenje. Ova ljubavna drama u jednom trenutku zadobija potpuno neočekivani obrt i postaje ozbiljan triler. Poučeni prethodnim iskustvom, sasvim je prirodno bilo za očekivati da će se Abu Asad ponovo okrenuti psihološkoj analizi i stanju uma jednog mladog čoveka koji je primoran da bira da li će izdati sebe i svoj život ili živote svojih najbližih. Abu-Asad još jednom koristi priliku da prikaže parelu između slobodnog sveta i onog koji je pod ratom, odnosno da ukaže koliko neke stvari koje mi kao “normalni” stanovnici nekog društva smatramo banalnim, mogu da imaju ozbiljne posledice u sredini koja je pod konstantnim militantnim pritiskom.

Sa jedne strane vrlo ozbiljnu i napetu temu doušnika i izdaje autor je uspeo da ublaži i ako se može reći razveseli jednom naivnom i nevinom ljubavnom pričom između Omara i Nadije. Naravno, kao što oni koji su upoznati sa prethodnim radnom ovog filmadžije i očekuju, Abu-Asad nije prokockao priliku da u ovako neku tešku priču ubaci i par odličnih komičnih momenata.

Glumačka ekipa iako skoro potpuno sačinjena od početnika uspela je da prenese na platno jednu skoro opipljivu hemiju, kako među glavnim protagonistom i njegovim prijateljima, tako i među zaljubljenim Omarom i Nadijom. Adam Bakri (Adam Bakri) u naslovnoj ulozi potpuno prirodno i beskrajno simpatično tumači lik neshvaćenog ali posvećenog i hrabrog mladog palestinca. Jedino što se može navesti kao sitna i lako zanemarljiva mana ovog ostvarenja jeste to što je autor za razliku od svog prethodnog dela koje smo spominjali, ovde više pažnje posvetio samom obrtu u priči i stvaranju napete atmosfere nego dubljem razvoju likova i njihovih pojedinačnih priča.

Nadja: “You’re a traitor. Everybody says so.” Omar: “Everybody has got it wrong.”

OCENA: 8

Izvor: KakavFilm

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar