U oluji (Into the storm) 2014

U oluji (Into the storm) 2014

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

into_the_storm_ver5_xlgKliše- francuska reč koja savršeno opisuje U oluji (Into the storm) 2014. Znamo da je Holywood zaluđen filmovima o prirodnim katastrofama kojima već manje više znamo sadržaj i kraj,i da imamo već nekoliko filmova o super-tornadima i bezbroj dokumentaraca, ali ni jedna on njih nije ispao baš ovoliko loš. U toku snimanja filma ekipa koja je pravila film imala je ponekih finanisjkih problema što je dovelo do toga da su morali da prištede malo na specijalnim efektima. Da li ih je to demotivisalo toliko da su zaboravili da film zapravo treba da ima i priču?
Sve u svemu ova “priča” počinje sa grupicom tinejdžera koji vozeći se u kolima nailaze na tornado. Momak iz grupe želi da snimi tornado dok ih devojka moli da se povuku i beže. Malo dalje grupa srednjoškolaca ima završnu ceremoniju mature. U trenutku kad se završi govor direktora škole Gary-ja (Richard Armitage ) sirene se oglašavaju dajući znak da je tornado u blizini. Nakon što je tornado prošao kroz školu Gary odlazi u potragu za svojim sinom u čemu mu se pridružuju lovci na oluje. Sve kulminira kada se pored velikog broja malih tornada pojavljuje ogroman super-tornado koji na kraju ubija glavnog glumca priče, lovca na oluju Pete-a (Matt Walsh). Trenutak posle njegove smrti oluja nestaje.
Ono što mi zaista smeta je što nijedan lik u filmu nema dubinu, ne postoji ona pozadinska uverljiva priča koja će učiniti da ovaj film ne bude samo niz snimaka sa mnogo besnih tornada. Drugo je što imamo likove koji se javljaju u svakom tornado filmu, usamljenog naučnika(naučnicu u ovom slučaju), lovce na oluju kojima je hvatanje tornada bitnije od života svojih kolega pa čak i sopstvenog života, sporednog lika koji nije ekspert za oluje ali je ipak nekako uvek nađe u istom vozilu sa lovcima na oluje…
Ono što je dobro u vezi sa ovim film jesu zapravo specijalni efekti za koje sam prvobitno pomislila da će biti razočaravajući. Na samom početku filma kada deca beže u školu i vetar juri kroz hodnike daje dok su oni sklupčani na podu je možda jedina scena gde sam uspela emotivno da se povežem sa likovima i koji deluje “stavrno” i strašno. Ostale scene katastrofe su vizuelno fenomenalno odrađene ali su možda malo preterane za moj ukus.
U svakom slučaju, ljubitelji filmova o prirodnim katastrofama i tornadima koji uživate u moćnim tornadima i vatrenim bujicama vetra preporučujem da pogledate ali da ne očekujete sjajan film.

Reditelj : Steven Quale

Pisac : John Swetnam

Glavne uloge :Richard Armitage, Sarah Wayne Callies, Jeremy Sumpter

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar