Tama (Mørke) 2005

Tama (Mørke) 2005

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

murk-movie-poster-2005-1020678838Mørke, Murk, grad u Danskoj, tama…sve ove reči znače istu stvar. Priča filma Tama (Mørke) 2005 počinje sa mladim momkom Jacob-om (Nikolaj Lie Kaas) u malom danskom gradiću Mørke(što znači tama) čija sestra, koja je hendikepirana, izvršava samoubistvo na dan svog venčanja. Njen novopečeni muž je skrhan bolom i cela porodica oplakuje ovaj besmisleni gubitak. Jedino Jacob ne može da se otarasi osećaja da nešto nije u redu sa smrti njegove sestre. Uprkos negodovanjima on kreće u potragu za istinom i nailazi na priču koji nije mogao ni da sanja.
Prva stvar koja će vas oduševiti kod Tama (Mørke) 2005 ako ste ljubitelj filmova koji su malo više “umetnički” jeste prelepa scenografija. Ceo film je obojen zelenom, sivkasto, plavo ,ljubičastim bojama koje daju određenu “tamu” filmu ali istovremeno izaziva prijatan osećaj umirenosti. Prelepi kadrovi prohladne Danske, snimci horizonta lepo su uklopljni u celu priču bez da izazivaju dosadu i rizikuju da film postane previše “opisni” umesto da se koncentriše na priču.
Sama priča je odlična, možda malo previše usporena ali to je samo zatišje pred buru na kraju filma gde cela priča doživljava kulminaciju. Kao što obično biva u ovakivm filmovima glavna priča je u suštini vrlo jednostavna i prati junaka priče bez nekih većih nejasnoća i skoro psotaje priča sa predvidivim krajem. Ono u šta se stavrno ulaže pažnja jeste unutrašnji život likova koji predstavlja zapravo ponetu ovog filma. Film zapravo i nije toliko o nalaženju krivca za smrt Jacob-ove sestre već o prihvatanju odnosni ne prihvatanju smrtnosti i o strahu od istog. Sve se to jasno vidi kroz Jacob-ov lik koji ne želi da se pomiri sa sudbinom svoje sestre i koji je u stanju da uradi bilo šta kako bi dokazao ono što tvrdi (iako je svestan da mu to neće vratiti sestru).
Ako vam ovo deluje previše ozbiljno, uverevam vas da je sve ovo upakovano i jedan lep i zanimljiv film, koji je snimljen vrlo jednostavno, bez mnogo efekata oslanjajući se na lepotu same okoline kao dovoljne pozadine za film.
Ono što filmu daje još veću dubinu jeste da je se majka Nikolaj Lie Kaas-a ubila, a otac mu se utopio i sumnja se da je i to zapravo bilo samoubistvo. Otuda verovatno ta strastvena i uverljiva gluma glavnog glumca.
Toplo preporučujem ovaj film svima koji vole da uživaju i cinematografski prelepo odrađenom filmu koga prati priča sa pravim likovima i pravom pričom.

Reditelj : Jannik Johansen

Pisci : Anders Thomas Jensen, Jannik Johansen

Glavne uloge : Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro, Laura Drasbæk

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar