NA RUBU BUDUĆNOSTI (EDGE OF TOMORROW)

NA RUBU BUDUĆNOSTI (EDGE OF TOMORROW)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: Doug Liman
GLAVNE ULOGE: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson
TRAJANJE: 115 minuta

“Svaki rat treba vojnike.”

Radnja filma smeštena je u buduće vreme gde je jedna posebna vrsta vanzemaljaca, tzv. Mimici, napala planetu i skoro je pokorila. Nakon snažnog otpora većina planete je oslobođena, osim Evrope koja je još okupirana. Zato sve svetske sile spremaju posebnu i jako obimnu operaciju simboličnog imena – Downfall. Najveća bitka treba da se desi na tlu Francuske. Iz Amerike u pomoć dolazi izvesni major Vilam Kejdž (Tom Kruz). On zapravo nema ni dana borbe u sukobima, uopšte ratnog iskustva, već mu je karakteristika da je jako vešt i uverljiv motivacioni govornik. On dolazi kod generala Brigama (Brendan Gleeson) koji ga, uprkos njegovom oštrom protivljenju, šalje na prvu liniju fronta.

Kejdž je priključen Džej-timu kao običan vojnik, dezerter, sa kojima sledeće jutro gine odmah pri iskrcavanju na prvu liniju fronta. Međutim, Kejdž se opet budi i proživljava isti dan. On je upao u svojevrsnu vremensku rupu – kada ga jednom ubiju, on se vraća u isti prostor i vreme kako bi otklonio grešku zbog koje je zadnji put stradao i sada napreduje pomalo dalje. Ispočetka je zbunjen i rasejan, ne može da se snađe i poveruje šta ga je snašlo, ali vremenom on to koristi kako bi učio na vlastitim greškama. U tome mu pomaže Rita Vratanski – Anđeo Verdana (Emily Blunt), koja se istakla kao jako sposoban vojnik u jednoj od dobijenih bitaka protiv Mimika.

Akcijske scene su sjajne i efektne, na jako visokom nivou, dok su Mimici zanimljivo i jako kreativno napravljeni, počevši od njihovog kretanja, pa sve do bekgraund priče da su predstavljeni kao visoko inteligentna bića.

Gluma u ovakvim ostvarenjima je uvek sporedna, ali i u tom domenu donosi iznenađenje. Može se reći da je jako dobra, posebno Toma Kruza koji je izgleda izgubio onu svoju crtu iritantnosti i sjajno je izneo svoju ulogu. Na momente je uverljiv i bahat, onda je izgubljen i dezorijentisan, pa je pun nade, razočaran i konačno svojski odlučan. Odlično mu je parirala mlada i prelepa britanska glumica Emili Blant, kao i uvek odlični Brendon Glison.

OCENA: 8

Autor: Suzana Bunić

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar