NEBRASKA

NEBRASKA

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: Alexander Payne
GLAVNE ULOGE: Bruce Dern, Stacy Keach, June Squibb, Bob Odenkirk
TRAJANJE: 114 minuta

Priča filma “Nebraska” se centrira oko Vudija Granta, 77-godišnjeg starca koji veruje da je osvojio milion dolara na osnovu generičnog pisma kojeg je primio.  Iako intenzivno ubeđivan od strane svoga sina da je u pitanju prevara, ovaj vremešni, dementirani alkoholičar ne odustaje od svoje ideje da se uputi ka malom gradiću u centralnom delu Nebraske i pokupi svoju nagrade. Videvši da Vudiju reči zdravog razuma ne dopiru do mozga, Dejvid se odlučuje da svom ocu pravi društvo u ovom nepotrebnom izletu, ne bi li mu bio tu kada napokon uvidi da je prevaren. Iako na prvi pogled deluje kao jedini način da začepi dokonog starca i utrlja mu u facu koliko je naivan, Dejvid u ovoj putašestviji zapravo vidi jedinstvenu priliku da popravi zahlađene familijarne odnose i bliže upozna čoveka čija dela i odluke tokom čitavog svog života nije uspeo da razume.

Ono što “Nebrasci” daje poseban šarm jeste ta realistična nota koja se ogleda u svim aspektima filma. Fantastično napisani dijalozi i likovi su samo dodatno produbljeni genijalnim performansima glumačke ekipe. Brus Dern (Bruce Dern) je definitivno centralna figura filma. Njegova interpretacija Vudija je toliko interesantna i duhovita, da nije ni čudo zašto je za istu dobio nominaciju za oskara. Dern u potpunosti ulazi u esenciju lika i s velikim osećajem lakoće nam prikazuje jednu izuzetno kompleksnu personu koja se krije iza grube fasade. Vil Forte (Will Forte) je takođe na vrhunscu svog zadatka. Iako poznat po svojim komičnim rolama, Forte se zaista fantastično uklopio u ovaj ozbiljniji materijal. Iz glumačke ekipe, želeo bih još da spomenem Kejt Skvib (June Squibb) i Boba Odenkirka (Bob Odenkirk), koji su sjajni u svojim sporednim rolama.

Tehnički gledano, “Nebraska” je sjajno odrađen film. Fantastična fotografija i crno-beli kadrovi ovoj priči daju određenu nostalgičnu notu, koja konstatno nagoveštava da se ovaj projekat znatno više bavi temama iz prošlosti nego iz sadašnjosti.

OCENA: 9

Izvor: KakavFilm

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar