PHILOMENA

PHILOMENA

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: Stephen Frears
GLAVNE ULOGE: Judi Dench, Steve Coogan, Sophie Kennedy Clark, Peter Hermann
TRAJANJE: 116 minuta

“Kraj našeg istraživanja je na samom početku” – T.S.Eliot

Filomena je zatrudnela kao tinejdžerka, u Irskoj, 1952. godine. Osuđena od okoline, bila je poslata u manastir Eoskra, kao “posrnula žena”. Dete joj je oduzeto i dato na usvajanje u SAD…. Sledećih 50 godina, provela je u potrazi za detetom. Onda je srela Martina Siksmita, uticajnog novinara, koga je zaintrigirala njena priča. Zajedno, kreću na put u Ameriku, ne samo da bi pronašli “izgubljenog” sina, već i da bi se zbližili…

 

Ova prvenstveno zanimljiva životna priča začinjena je kompleksnim odnosom glavnih likova, koji u više navrata predstavlja glavni fokus filma. Martin i Filomina, kao stanovnici dva potpuno različita sveta, tokom svih 98 minuta filma pokušavaju da nađu zajednički jezik i da nauče da prihate jedno drugo – ona njega kao intelektualca, novinara i pripadnika više klase, a on nju kao religioznu, pravičnu i skromnu ženu iz unutrašnjosti. Iako se iz gore napisanih rečenica steče utisak da je odnos ova dva lika izuzetno mučan i težak za pratiti, njihove konverzacije često u sebi sadrže određenu dozu humora i ironije koja efikasno razbija sumornu tematiku kojom se film bavi.

Tehnički gledano, “Philomena” je sasvim korektno realizovan film. Muzičku podlogu za ovaj naslov komponovao je poznati filmski kompozitor Aleksandar Despla (Alexandre Desplat). Dotični je zbilja uradio sjajan posao. Muzika u svakom momentu savršeno prati priču i njene likove. “Philomena” poseduje i vrlo lepu i pomalo hladnu atmosferu, što je već uobičajeno kada su britanska ostvarenja u pitanju.

OCENA: 8

Izvor: KakavFilm

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar