Indijski začin na francuski način (The hundred foot journey) 2014

Indijski začin na francuski način (The hundred foot journey) 2014

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

the-hundred-foot-journey-movie-poster-14Ovo je godina “ukusnih filmova”. Nakon filma Kuvar(Chef) u bioskope nam je stigao  koji je još jedan odličan kulinarski film Indijski začin na francuski način (The hundred foot journey) 2014 . Reditelj ovog filma Lasse Hallström je pre ovog filma pokupio nekoliko nominacija za Oskara sa filmom La Chocolat (takođe kulinarski film) i time dobio naklonost pojedinih kritičara.
Putovanje od sto stopa (100 foot journey) 2014 dešava se u malom selu na jugu Francuske u kom gospođa Mallory (Helen Mirren) vodi svoj resotran prefinjene francuske kuhinje. To je jedini restoran u selu i na veoma je dobrom glasu. Jednog dana Indijska porodica koja se slučajno našla u tom seocetu odlučuje da otvori restoran indijske kuhinje upravo preko puta Mallory-nog restorana. Razmak između dva restorana je svega 100 stopa (otuda naziv filma) i Mallory je izuzetno iznervirana ovim dešavanjima i p osvaku cenu pokušava da sačuva prednsot svog restorana u malom gradiću. Onda upoznaje glavnog šefa indijske kuhinje mladog Hassana (Manish Dayal) i stvari se počinju menjati.
Glumica Helen Mirren koja je u stavrnom životu britanka je savršena u ulozi francuske dame sa besprekornim francuskim akcentom što zaista daje uverljivost celoj priči. Njene interkacije sa vlasnikom indijskog restorana Papa-om(Om Puri) su apsolutni nosioci humora, jer komedija nastaje sudaranje dveju potpuno suprotnih kultura gde obe strane duboko veruju u svoja uverenja i načine življenja.
Sa druge strane imamo prelepi mladi par koji čine Papa-in sin Hassan i slatka pomićna kuvarica u francuskom restoranu Margueritte (Charlotte Le Bon) koji daju elemente romantike ovom filmu. Takođe njihova uloga je važna u pomirenju dveju posvađanih strana jer oni simbolizuju moderno otvoreno razmišljanje nasuprot tradicionalnom koji se javlja kod dva starija junaka filma.
Naravno, ne moram da spominjem da je cinematografija urađena savšeno, krupni ali i široki kadrovi hrane, bogatstvo boja koje se javljaju kroz ceo film pružaju savršeno uživanje za čula. Bolje od tog bi samo bilo kada bi nam neko još služio tu hranu u toku filma.
Jedinu zamerku imam na trajanje filma. Dva sata za film u kojem se ne dešava mnogo akcije, koji je u većem delu miran i spor i samo ponegde presečen glasnim zvukom i brzim ritmom indijske muzike, rizikuje da natera publiku da baca pogled na sat u isčekivanju da se film završi jer deluje kao da nema više šta da ispriča.
Ipak, to se da zanemariti.
Ovo je divan, porodični, komični film sa sjajnom glumom koji će vas sigurno oraspoložiti i preporučujem svima da ga pogledaju.

Reditelj : Lasse Hallström
Pisac : Steven Knight, Richard C. Morais (knjiga)
Glavne uloge : Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar