Grdana (Maleficent) 2014

Grdana (Maleficent) 2014

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Disney je napravio priličnGrdana-Maleficent-2014o hrabar potez kada je odlučio da napravi film Grdana (Maleficent) 2014 -te godine. Zašto pitate se?
Nekada davno Disney je stvorio prelepi animirani crtani film koji je nazvao “Uspavana Lepotica.” Gledale su ga mnoge generacije i ja se vrlo dobro sećam VHS kasete na kojoj se nalazio taj crtani i koja je bila izlizana od gledanja. Onda je jednog dana Disney odlučio da taj divni crtać pretvori u film ali da ga ispriča iz druge perspektive i to ni manje ni više nego iz perspektive zle vile koja je proklela Auroru na dan njenog rođenja. Fanovi širom sveta okupili su se željno isčekujući adaptaciju njima voljenog crtanog filma iz detinjstva, međutim ono što ih je dočekalo je razljutilo mnoge fanove. Problem je bio u tome što film veoma malo ima veze sa originalnim crtanim filmom. Da…tako da ako ste očekivali malo ozbiljniju i malkice strašniju verziju originalne priče o “Uspavanoj lepotici” onda znajte da vam očekivanja neće biti ispunjena.

U ovoj “drugoj Uspavanoj lepotici” ili kako sada nosi naziv Grdana (Maleficient), radi se o zloj vili (Angelina Jolie) koja je nekada imala lep život i kraljevstvo koje je junački branila od svih napada. Osim lepog život ona je tada imala i velika krila. Jednog dana Stefan, čovek kojeg je volela (Sharlto Copley) joj je odsekao krila i odneo je tadašnjem kralju koji je bio na samrtničkoj postelji kako bi stekao njegovu naklonost. U tome je i uspeo i ubrzo on (Stefan) postaje sledeći kralj. Kako bi se osvetila zla vila je proklela kraljevu ćerku Auroru (Elle Fanning), i ostalo već znate…ili ipak ne? Kako ne bih previše otkrivala neću detaljisati šta se sve dalje događalo (a čega uopšte nema u originalnoj priči) samo ću reći da na kraju ispada da zla vila i nije tako zla.

Pretpostavljam da prikazivanje zle vile u dobrom svetlu do te mere da izaziva sažaljenje kod publike je ono što fanovi najviše zameraju. Teško je prihvatiti da nekog koga oduvek znamo kao zlog odjednom više nije glavni negativac.

Ipak nije sve crno i moram reći da je Angelina Jolie fenomenalna u ulozi Grdane, što se i očekivalo od nje. I ostali glumci su se lepo snašli, specijalni efekti su na mestu, priča ima po koju rupu i nelogičnost ali je u suštini dobra i nije dosadna. Činjenica je da bi film bio bolje primljen da mnogi od nas nisu nikada ranije gledali “Uspavanu lepoticu.”

Dobra strana ove adaptacije je što je film nežniji, nije težak ni tmuran i što je sasvim pogodan za decu koja su verovatno takođe željna da pogledaju ovaj film. Verujem da je to negde tvorcima filma i bio cilj, da ublaže priču kako bi bila pogodna za sve generacije.

Pa eto, ako poželite da pogledate fin porodični film koji je veseo i nema mnogo veze sa originalim crtaćem onda preporučujem da pogledate Grdanu sa svojom porodicom.

Reditelj : Robert Stromberg
Pisac : Linda Woolverton
Glavne uloge : Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar