NINDŽA KORNJAČE (TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES)

NINDŽA KORNJAČE (TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: Jonathen Liebesman
GLAVNE ULOGE: Megan Fox, Will Arnett, William Fichtner, Pete Ploszek, Noel Fisher, Jeremy Howard, Whoopi Goldberg
TRAJANJE: 96 minuta

Kriminal i strah šire se ulicama dok Sekač i njegov zli klan Stopalo haraju gradom, manipulišući policijom i političarima. Budućnost deluje sumorno, sve dok četvorica odbačene braće, preživeli dokazi naučnog eksperimenta koji je pošao po zlu, ne izađu iz podzemlja i prigrle svoju sudbinu maskiranih zaštitnika. Suočeni sa Sekačevim đavolskim planom o dominaciji, ove kornjače će se udružiti sa neustrašivom reporterkom Ejpril O’Nil (Megan Foks) i njenim duhovitim kamermanom Vernom Fenvikom (Vil Arnet) kako bi spasili građane Njujorka.

“Živite, umrite, borite se … kao braća. Zapamtite, ništa nije jače od porodice.” – Učitelj Splinter

Kako tamna sila preuzima Njujork, građanima su potrebni heroji – a dobiće ih u najneobičnijem obliku koji je čovečanstvo ikada videlo: hrabru i nemilosrdnu silu reptilnog oblika poznatu kao ninяa kornjače. Zasnovano na likovima poznatim širom sveta, od strip autora Pitera Lerda i Kevina Istmana, moćna četvorka već decenijama zabavlja publiku svih uzrasta, a sada je konačno stigla i na veliko platno.

Režiju potpisuje Džonatan Libesmen a scenaristi su Džoš Apelbaum. Andre Nemec i Evan Doerti. Producenti su Majkl Bej, Endrju Form, Bred Fuler, Galen Voker, Scot Mednik i Ijan Brajs. Glavne uloge tumače Megan Foks, Vil Arnet, Vilijam Fičner, Deni Vudbrn, Ebi Eliot, Noel Fišer, Džeremi Hauard, Pit Plošek, Alan Ričson i Vupi Goldberg.

Iako se kornjače kriju u podzemlju Njujorka, otkrivaju ih dve, kasnije ključne osobe u njihovoj borbi protiv Sekača i zla koje preti: reporterka Ejpril O’Nil i njen kamerman Vern. Od glavnog značaja je bilo pronaći odgovarajuće glumce za delove filma sa ljudskim likovima. Za ulogu Ejpril je bilo neophodno pronaći glumicu koja ne samo da će se dopadati širokoj publici već će imati i odvažnu ličnost, kako bi mlada reporterka odgovarala karakterima kornjača. Nije dugo potrajalo i Megan Foks je došla kao pun pogodak. Trenunto je jedna od najtraženijih vodećih glumica mlađe generacije, tumačila je ulogu u filmovima Majkla Beja, “Transformersi” i “Transformersi: osveta poraženog”.

Kao većina njene generacije, i Foksova je odrasla uz ninяa kornjače. Jedva je čekala da vidi kako je sve ispalo na kraju. “Kao ogroman ljubitelj kornjača, bilo mi je izuzetno važno da dobijem ovu ulogu,” priseća se. “Ovo mi je jedan od najuzbudljivijih projekata u životu.”

Kao glavni saradnik i odani fotograf, Foksovoj se pridružio kolega, komičar Vil Arnet. Arnet kaže za Verna: “On je momak nagrižen vremenom – video je sve, gomilu akcije i sada mu je jednostavno dovoljno da radi kratke storije. Kada Ejpril krene za ovom pričom, on se misli “Sve sam to prošao. Samo hoću svoju platu.” Ali kad se ona uvali preko glave u priču s kornjačama, on odmah uskače da pomogne. “

Takođe, uzbuđenje je i to što je imao priliku da sarađuje sa Foksovom. “Megan iskreno nosi taj letnji, blokbasterovski duh sa sobom. Ona s lakoćom uleće u ovaj svet izvrnut naopačke, gde se sve odvija munjevitom brzinom, zidovi eksplodiraju i sve se raspada ali ona uprkos tom haosu ostaje zanosna i prirodna, mameći gledaoca da bez daha prati dalji razvoj situacije do samog kraja,” objašnjava Vil.

Jednako važan izbor glumca bio je neophodan i za uloge kornjačinih neprijatelja – milijardera Erika Saksa i njegovog zlog alter-ega, vladara Sekača. Kako bi stvorili modernog a opet tradicionalnog zlikovca, pozvali su Vilijama Fičnera, glumca poznatog po raznovrsnim ulogama i vrhunskim tumačenjima najrazličitijih karaktera. Kao i mnogi i Fičner je na svojstven način povezan sa kornjačama. Seća se da je njegov sin imao igračke ninяa kornjače i da kada je rekao malom sestriću da razmatra da prihvati ulogu u ovom filmu, dečak je povikao: “Ujka Bile, pa ti moraš to da prihvatiš.”

Pored Ejpril, kornjača, Splintera i Sekača, dugogodišnji fanovi će prepoznati i druge originalne likove, većinu viđenu na novi način. Među njima su i Karai, Sekačeva desna ruka i urednica novina Bernadet Tompson, čiji lik tumači oskarovka Vupi Goldberg.

 

O LIKOVIMA: UPOZNAJTE NINDŽA PORODICU

Leonardo (Pit Pložek, Džoni Noksvil, glas)
Nazvan po čuvenom italijanskom pronalazaču i slikaru Leonardu da Vinčiju, Leonardo je kul, opušten, zen majstor kornjača koji ozbiljno shvata svoju odgovornost najstarijeg brata. Srećom, Leo je visok preko 2m i hirurški precizno barata svojom katanom. Dok je Leo u stripu najozbiljniji i najdisciplinovaniji među braćom, ovaj Leo na velikom platnu je sveža inkarnacija koja se rve sa problemima neuobičajenim za tinejdžere: spasava svet i pokušava da zaštiti svoju mlađu braću! Preuzima odgovornost od učitelja Splintera i postaje drugi otac svojoj porodici. Kada je u pitanju nindža nasleđe, niko ne trenira jače od njega, a to ga čini veoma opasnim protivnikom za svakog ko pokuša da naudi njegovoj braći.

 

Rafaelo (Alan Ričson)
Imenjak čuvenog freskopisca, prozvanog i ocem renesansnog stila, Rafaelo nikako nije slab protivnik. On je buntovnik i mangup među braćom, poznat ne samo po vatreno crvenoj maski i sai noževima već i po svojim žestokim životnim stavovima. Sa nadimkom Raf, Rafaelo je kornjača koja će reagovati odmah, a pitanja će postavljati kasnije. Međutim, ispod njegove burne ličnosti, krije se privrženost i odanost braći, jednakog intenziteta kao i njihova prema njemu. Ako se osvrnemo unazad na početke samog stripa, primetićemo da je Rafaelo uvek usijane glave ali vremenom se njegov lik razvio u voljenu mudricu među četvoricom braće. I kao i uvek, njegove neustrašive borilačke veštine nastavljaju da im stvaraju prednost u borbi protiv zla.

Mikelanđelo (Noel Fišer)
Jedan od najvećih umetnika svih vremena, pronicljivi italijanski slikar i vajar Mikelanđelo, dao je svoje ime najmlađem bratu. Bezbrižan i veseo, Majki nosi narandžastu masku i hitro vitla nunčakama, dok u prolazu guta zalogaje pice. Pošto najviše podseća na originalni crtež Kevina Istmana, neki smatraju da je Mikelanđelo prva ninяa kornjača. Od tada, kroz istoriju mnogih stripova, TV serija i filmova, Mikelanđelo je glavna spona i slika i prilika bratske povezanosti a takođe je i autor mnogih njihovih uzrečica, poput najpopularnije “Kavabunga!” Nije važno koliko je napeta situacija u kojoj se nalaze jer, Majki nikada ne gubi živce. I dalje ogromno dete u duši, ova Majkijeva inkarnacija donosi spremnost na borbu i inteligentan humor, tako da mu niko nije ravan.

Donatelo (Džeremi Hauard)
Nazvan po firentinskom vajaru koji je ostavio neizbrisiv trag u svetu umetnosti, Donatelo je mozak četvorke i tata-mata za tehniku. On je najviša kornjača, nosi ljubičastu masku i bo štap, a njegov mozak nikada ne miruje. Donatelo je oduvek predstavljan kao najpametniji u ekipi, a u filmu ga vidimo kao vrhunskog pronalazača koji ne miruje, momka koji smišlja fantastične gedžete. Opušten i koncentrisan, Donatelo je vešti haker koji s lakoćom probija sisteme sigurnosnih kamera i isto tako barata svojim ekstra dugačkim bo štapom.

Učitelj Splinter (Deni Vudbern, Toni Šalub)
Stub temeljac ove neobične porodice je učitelj Splinter, ponekad samo Splinter, mudar ali nemi glodar koji je postao sensei i drugi otac kornjačama, učeći ih kako da postanu nindže. Strip predstavlja Splintera kao starijeg pacova sitne građe, ali on to nadoknađuje svojom mudrošću i neverovatnim veštinama. A kada stvari postanu ozbiljne, Splinter je spreman da se žrtvuje.

OCENA: 5

KRSTARICA.COM

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar