Ako ostanem (If I stay) 2014

Ako ostanem (If I stay) 2014

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Ifi I stayPosle predivne priče The Fault in our stars koja je oduševila publiku širom planete, dolazi još jedna dirljiva drama iz Holivuda Ako ostanem (If I stay) 2014 koja je takođe kao i gore spomenuti film zasnovana na noveli. Glavni junak priče Chloë Grace Moretz je mlada i izuzetno talentovana glumica koju smo do sada viđali kao “opasnu tinejdžerku” u filmovima poput Kick Ass, a ovaj put igra ulogu Mie nežne i stidljive tinejdžerke koja svoje dane provodi svirajući čelo. Jednog dana upoznaje Adama koji je njena sušta suprotnost – živahan momak koji sa svira u bendu. Zaljubljuju se i život Mie ne bi mogao da bude savršeniji sve dok se jednog dana ne desi saobraćajna nesreća posle koje Mia pada u komu. Od tog momenta javlja se Mijin duh koji pokušava da nađe razloge zbog kojih bi ipak “ostao” među živima, prisećajući se uz to lepih momenata koje je doživela sa svojim momkom Adamom. Kroz ceo film javljaju se Mijini momenti retrospekcije koji presecaju redovan tok priče time dajući filmu taj romantičan, sanjalački osećaj.
Napomenula bih da je film očigledno rađen za ciljanu publiku, što bi značilo da većinu publike čine osobe u tinejdžerskim godinama i da bi nekom drugom ovaj film verovatno delovao previše sladunjavo. Mnogobrojni momenti između Adama i Mie neodoljivo podsećaju na scene iz svih tipičnih tinejdžerskih romantičnih filmova iako je ponekad tim strastvenim momentima nedostajala uverljivost. Bez obzira na to film je svoju publiku svaki put ostavljao u suzama. Poseban akcenat stavljen je i na muziku u filmu, pa se javljaju scene Mie kako svira čelo ili Adama na nastupima što je još više doprinelo dirljivosti filma.
R.J. Cutler, kome je If I stay prvi igrani film (do sada je bi poznatiji po dokumentarcima i TV serijama) kaže da smatra fascinantnim taj prelazni period kada osoba više nije dete ali nije još ni sasvim odrasla zbog čega je i hteo da se oproba baš u tom žanru. Verujem da se taj “ni tamo ni vamo” period ogleda kroz Mijin duh koji nije ni na nebu ni na zemlji i koji treba da donese odluku o tome koja će biti njena dalja sudbina.
Sve u svemu, kome ne smetaju sladunjavi romantični momenti i ko voli da dozvoli filmu da ga odvede na emotivnu avanturu toplo preporučujem ovaj film za neko kišno poslepodne. Za ostale, preporučujem da zaobilaze ovaj žanr jer će se naći u situaciji da svaki čas prevrću očima od previše romantike.

Reditelj : R.J. Cutler
Pisci : Shauna Cross, Gayle Forman (pisac novele)
Glavne uloge : Chloë Grace Moretz, Mireille Enos, Jamie Blackley

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar