Zatvoreno ostvro (Shutter Island) 2010

Zatvoreno ostvro (Shutter Island) 2010

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

 

Martin Scorsese…samo to ime je dovoljna preporuka da se pogleda bilo koji film. Iako se Zatvoreno ostvro (Shutter Island) 2010 po svemu razlikuje od tipičnih Scorsese-ovih filmova on ništa manje ne zrači genijalnim režiserskim sposobnostima ovog sjajnog reditelja. Osim toga ovakvi filmovi vas teraju da se još više zapitate šta se to dešava i zašto dođavola Leonardo DiCaprio još uvek nije dobio Oskara?
Priča prati maršala Teddy Daniels-a koji sa svojim kolegom odlazi na udaljeno ostvro koje služi kao zatvor za mentalno poremećene zločince. Pozvan je kako bi istražio nestanak jedne zatvorenice koja je pod neobjašnjivim okolnostima pobegla iz svoje zatvorske ćelije. Kako Teddy sve dublje i dublje istražuje bolnicu i ljude koji borave tamo priča postaje sve zamršenija i on shvata da ne može nikome da veruje…Da li će Teddy uspeti da reši zločin? Ishod će vas šokirati.
Da, ovo je onaj film koji deluje kao da se dešava jedna stvar i već ćete se pripremiti da ustanete i ugasite tv ili računar kada će se odjednom radnja filma promeniti i dobiti potpuno drugi smisao. I to kakav!
Zaista fenomenalan film koji se izdvaja ne samo po sjajno napisanoj priči (koja je zasnovana na istoimenoj knjizi), već i besprekornoj glumi Leonarda DiCapria i njegovog partnera Mark Ruffalo-a, sablasnoj scenografiji ostrva u kojoj preovladavaju magloviti predeli u kombinaciji sa gustom šumom i pećinama, i cinematografiji koja daje mračan i težak ton čitavoj oriči. A da, da ne zaboravimo zastrašujuće pacijente ovog ostrva…puno puno zastrašujućih pacijenata u čudnih ljudi od kojih će vas hvatati jeza. Kombinacija svega ovog neće vam dozvoliti ni da se na trenutak “vratite u realnost” tokom trajanja filma i čitavih 138 minuta koliko traje film delovaće kao nekoliko sekundi.
Film jeste pomalo zbunjujuć, što je odlika svakog dobrog psihološkog trilera, ali njegova čar je u tome da vam je ovde jasno o čemu se radi..otprilike, i da verujete čvrsto da ste “provalil” film sve do momenta dok shvatite da se zapravo u filmu radi o nečem sasvim drugom.
Ono što bih isto pohvalile jesu specijalni efekti i montaža koji čine film vrlo uverljivim i stvarnim uprkos svom ludilu koje se dešava u njemu.
Ako ste za zanimljivu i jezivu avanturu koja će vas verovatno ostaviti bez teksta Shutter Island je pravi izbor!

green_roof_shutter_island_prison_c1vko

 

Reditelj : Martin Scorese

Pisci : Laeta Kalogridis , Dennis Lehane (knjiga)

Glavne uloge : Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Emily Mortimer, Ben Kingsley

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar