U GLAVI LLEWYNA DAVISA (INSIDE LLEWYN DAVIS)

U GLAVI LLEWYNA DAVISA (INSIDE LLEWYN DAVIS)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJI: Joel i Ethan Coen
GLAVNE ULOGE: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman, Adam Driver
TRAJANJE: 104 minute

Itan (Ethan Coen) i Džoel Koen (Joel Coen), profesionalno poznati i kao „braća Koen“, smatraju se jednim od vodećih američkih filmskih profesionalaca, kao i u očima mnogih, najkreativnijim i najoriginalnijim modernim autorima nezavisne filmske produkcije. Ovaj popularni duo u većini slučajeva zajedno piše, režira i producira svoje filmove, dok se pre nekoliko godina nisu zvanično podelili i Džoel preuzeo svu odgovornost oko režiranja, dok je Itan više vremena krenuo da posvećuje produciranju njihovih i dalje zajedničko napisanih naslova.

Itan  i Džoel Koen su za 30 godina koliko su aktivni na internacionalnoj filmskoj sceni, pružili toliko mnogo kvalitetnih naslova da je sasvim razumljivo zašto svako njihovo novije ostvarenje uspeva već u samom startu puno pažnje da privuče, nevezano za to kojom se temom film zapravo bavi. Naravno, ovako ozbiljan ugled ume da bude i mač s dve oštrice jer su ova braća svojim izvanrednim radom podigla očekivanja kod publike toliko visoko, da je sasvim normalno za očekivati da će dotični poklonitelji prilično radikalno reagovati na svaki njihov sledeći naslov ako nezadovolji unapred (često bizarno visoke) postavljenje kriterijume.

ilm “Inside Llewyn Davis” nas upoznaje s mladim folk muzičarem, koji jednostavno ne može da se snađe u životu. U nedelju dana, koliko zapravo imamo uvid u život ovog mladog momka, mi pratimo izuzetno talentovanog gospodina Dejvisa kako pokušava da se izbori sa problemima koje je u većem delu, sam sebi natovario na vrat. Iako faličan, ovaj mladić koji skoro pa svako veče traži novi kauč gde će da prespeva, uspeva da nam se podvuče pod kožu i natera nas da se iskreno saosećamo s njegovim problemima i navijamo da mu makar malo krene na bolje u životu.

Ono što ovde predstavlja jedan od najinteresantnijih detalja jeste sam faktor tri misteriozne žute mačke koje se u određenim momentima u filmu iznenada pojavljuju i nestaju. Iako postoje brojne teorije na netu koje tvrde da se Koeni koriste Šnajderovim (Blake Snyder) “Save The Cat!” pripovedačkim trikom u kojem akter dolazi u situaciju da spase nekoga, kao npr. mačku i na osnovu toga pridobije simpatije publike, ja zapravo smatram da te iste mačke više simbolišu neukrotivi duh našeg protagoniste jer po svakom pojavljivanju ovih životinja, gospodinu Dejvisu je ponuđena situacija u kojoj bi ga mali kompromis izvukao iz čemera u kojem se trenutno nalazi, ali on redovno odbija u prelomnom momentu da sarađuje. Baš kao i ove mačke, naš protagnista igra po svojim pravilima iako ona ne donose neke rezultate. Da sada ne bih previše otkrivao od filma, postoje i brojni vizualni dokazi, kao i reference u dijalozima koje nagoveštavaju da je Llewyn zapravo mačka.

Da novi film braće Koen vuče brojne paralele sa raznim mitologija dovoljno govori i činjenica da se jedna od mačaka u filmu “Ulysses”, ali toliko o ovome – ostaviću nešto i vama da sami pronađete.

OCENA: 8

Izvor: KakavFilm

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar