Operacija: Čuvari nasleđa (THE MONUMENTS MEN)

Operacija: Čuvari nasleđa (THE MONUMENTS MEN)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: George Clooney
GLAVNE ULOGE: Cate Blanchett, Matt Damon, Bob Balaban, John Goodman, Bill Murray, Jean Dujardin
TRAJANJE: 110 minuta

Džordž Kluni je reditelj, scenarista i producent, a igra i jednu od glavnih uloga u filmu The Monuments Men, priči o specijalnom odredu formiranom sa ciljem da spasi umetnička dela iz ruku nacista i vrati ih pravim vlasnicima. Film, zasnovan na romanu autora Roberta M. Edsela.

The Monuments Men inspirisan je stvarnom pričom o najvećem lovu na blago u istoriji, i nemogućoj misiji u koju se upustilo 7 direktora muzeja, istoričara umetnosti i kustosa. Umetnička dela zarobljena su iza neprijateljskih linija, a nacisti odlučni da unište sve što im je na putu jer Rajh propada. Kakve šanse za uspeh ima specijalni odred sačinjen od pojedinaca koji bolje poznaju Mikelanđela nego poluautomatske puške M-1? U trci protiv vremena ovi hrabri ljudi učiniće sve, rizikujući svoje živote, da zaštite i odbrane najveća umetnička dela čovečanstva.

Prvo Clooney dobije odobrenje od predsednika Roosevelta da oformi odeljenje i u prvih 15 minuta skupi i istrenira ekipu. Damona pošalje na špijunski zadatak da sazna šta može o umetninama koje su ukradene iz Pariza i u tome on mora da se nadigrava sa Cate Blanchett koja se plaši da će Ameri ukrasti francuske umetnine za sebe.

Ostali su podeljeni na parove i poslati po Francuskoj i Belgiji u potrazi za specifičnim komadima. Istini za volju, priča se pred kraj konvergira u jednom improvizovanom skladištu, gde će hrabri Ameri izigrati grabljive Ruse, ali ne pre nego što dvojica iz ekipe poginu. Akcije skoro da i nema, smenjuju se pokušaji humora (ponekad čak i povuci-potegni uspešni) sa scenama sa dramskim nabojem…

OCENA: 5

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar