KO PREŽIVI, PRIČAĆE (A MILLION WAYS TO DIE IN THE WEST)

KO PREŽIVI, PRIČAĆE (A MILLION WAYS TO DIE IN THE WEST)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: Seth MacFarlane
GLAVNE ULOGE: Seth MacFarlane, Charlize Theron, Giovanni Ribisi, Liam Neeson, Amanda Seyfried, Neil Patrick Harris, Sarah Silverman
TRAJANJE: 116 minuta
Seth McFarlane je jedan od onih komičara koji hvataju na brzinu. Štos mu je izlizan, ali ubrzo bude zamenjen sa novim, sličnim takvim. To je donekle primeren pristup, mada je u pitanju svojevrsna intelektualna lenjost i štanceraj, za kratke komične forme, poput McFarlanovih animiranih serija Family Guy i American Dad, ali nije primeren za film. Ted je bio neočekivani uspeh i McFarlane je uspeo da dobije tezgu voditelja Oscara, gde je poprilično usrao motku svojim prostačkim i neduhovitim ispadima.
A Million Ways to Die in the West je još jedna od posledica slučajnog uspeha Teda. McFarlane je dobio odrešene ruke da “izvede svoju magiju” sa ne baš naivnim budžetom od 40-ak miliona dolara. I on se prisetio razgovora sa svojim ko-scenaristima kako je život na Divljem Zapadu bio nepodnošljivo težak i opasan, a opasnosti nisu bili samo banditi i Indijanci, nego i životinje, boleštine, prljavština, loša klima i finansijski neuspeh. A Million Ways to Die in the West nam nudi pogled savremenog čoveka na western kao žanr i kao mit.

To već od početka nije simpatično i deluje isfolirano. Sve što ima da kaže, McFarlane kaže u monologu kroz svoj lik Alberta, skromnog farmera ovaca i teške kukavice. Sve dalje je ponavljanje jednog te istog uz ubacivanje “fillera” u vidu prostačkog, seksualnog i klozetskog humora, te pokoje reference na westerne ili starije parodije poput Back to The Future III. To je posebno iritantno i krši prvo pravilo filmaške logike: ako već snimaš recikliran i loš film, barem ne podsećaj publiku da je neko već snimio bolji.
Dakle, Albert uzgaja ovce i to ne baš uspešno. Problem preživljavanja na Zapadu rešava izbegavanjem konfrontacije, što mu donosi reputaciju neopevane kukavice i korpu od devojke, površne učiteljice Louise (Seyfried) koja ga ostavi i spetlja se sa frizerom Foyem (Harris). U slobodno vreme se bavi razmišljanjem kako i zašto mrzi Zapad i visi sa prijateljima obućarom Edwardom (Ribisi) i njegovom devojkom prostitutkom Ruth (Silverman). Sticajem čudnih okolnosti upoznaje Annu (Theron), koja iz neobjašnjivih razloga gaji simpatije za ovog tunjavka. Međutim, Anna je žena sa tajnom: udata je za Clincha Letherwooda (Neeson), najopasnijeg revolveraša i bandita u kraju.

Iako ima više nego solidnu glumačku postavu, McFarlane nema ideju kako bi je iskoristio. Amanda Seyfried kao Louise je retko kad išta više od sponzoruše, Neil Patrick Harris reprizira ulogu Barneya iz How I Met Your Mother, samo što sad ne tupi o odelima, nego o brkovima, Giovanni Ribisi igra klasičnog šonju, a Sarah Silverman samo izgovara svoje “outlandish” replike koje su možda šokantne prvi put, ako i to. Čak ni proslavljeni “oscarovci” Liam Neeson i Charlize Theron ne uspevaju da utisnu nešto duha u ovaj duboko pogrešan film. Neesonovi aduti su to što je krupan i osetni irski akcenat, dok Charlize Theron pokušava da bude cool i hip kao retko sposobna ženska na Divljem Zapadu.

Najslabija karika je ipak Seth McFarlane. On nije glumac, nije čak ni stand-up komičar. Na njegovoj običnoj faci se uvek vidi trag ironije. On se donekle snašao sa činjenicom da njegov lik nije ni po čemu poseban, i osnovni zadatak mu je da prenosi misli na ekran uglavnom kroz monolog. Između njega i Charlize Theron nema nikakve hemije.

OCENA: 4

Izvor: FilmNaDan

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar