LEGO FILM (THE LEGO MOVIE)

LEGO FILM (THE LEGO MOVIE)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJI: Phil Lord, Christopher Miler
GLASOVI: Will Arnet, Elisabeth Banks, Liam Neeson, Morgan Freeman, Will Ferell, Cobie Smulders, Channing Tatum, Jonah Hill
TRAJANJE: 100 minuta

“Radim u crnom, samo ponekad u tamno, tamno sivom” – Batman

Radnja filma smeštena je u Legolend, čudesni spoj svih do sada napravljenih LEGO svetova. Predsednik Legolenda, Lord Business (Vil Farel) upravo je preuzeo kontrolu nad super-oružjem „Kragle“. On namjerava da iskoristi „Kragle“ da uspostavi red i poredak u haotičnom svijetu LEGO mašte koji ga neprestano zbunjuje svojim promenama. Njegovom opsesivno-kompulsivnom porivu suprotstavljaju se Graditelji (Master Builders) predvođeni Vitruviusom (Morgan Friman). Ipak, ne uspevaju da ga spreče da preuzme kontrolu nad oružjem. Vitrivius odazi u izgnanstvo saopštavajući proročanske riječi. On upozorava Lorda Businessa da će se jednog dana pojaviti neko Poseban (Special) ko će preuzeti kontrolu nad spravom i sprečiti da Legolend bude „zabetoniran“.

Desetak godina kasnije pred nama se otkriva orvelovsko-kontrolišući LEGO svijet. Svaki stanovnik ima uputstvo sa navedenim svakodnevnim koracima od kojih ne sme da odstupi nijedan građanin Legolenda. Među stanovnicima koji striktno poštuju pravila nalazi se i građevinski radnik Emet (Kris Prat). On čak i ne pomišlja da napravi jedan jedini korak mimo propisa Lorda Businessa. Jednog dana, sasvim slučajno, Emet nailazi da čudnu spravu. Ispostavlja se da je reč o komadiću mašine „Kragle“ koji Emet, kao Posebni ili Izabrani, mora da vrati na spravu i spasi Legolend od Lorda Businessa. Emet je potpuno zbunjen, a Graditelji razočarani što je baš on, najobičniji i najposlušniji među građanima, izabran da ispuni proročanstvo. Ali, izgleda da Gospodin Niko krije u sebi neke naizgled nevidljive sposobnosti koje će mu dati snagu da spasi sve…

„The Lego Movie“ donosi talas nostalgije koji lagano vraća u detinjstvo i doba kada se čitav svet vrteo oko jedne kutije LEGO kockica. Lako podseća na petočasovno „zabadanje“ u LEGO svet, dok otac i majka viču i psuju kroz kuću, skakućući na jednoj nozi dok iz druge vade „zalutalu“ kockicu. Bez obzira na to da li smo imali „arhitektonskog“ dara – znali da izgradimo Kremlj ili rasklimatanu stolicu sa tri noge – svi smo, kao deca, bili uvereni da su LEGO kocke najveći dar koji je Danska dala svijetu. Danas, sa filmom kao što je „The Lego Movie“, ne mislimo, već znamo da ovo jeste najveći danski poklon čovečanstvu.

Kombinacijom nevinog, dečjeg humora i oštre provokacije, film istovremeno kupuje pažnju i djece i odraslih. „The Lego Movie“ uz pomoć raznobojnih likova i odličnih pop referenci nadigrava svakog odraslog čovjeka koji misli da je „prerastao“ dečju igru. Veći deo radnje zasnovan je na zapletu trilogije „The Matrix“ braće Vačovski. Slede reference na brojne poznate likove ili ličnosti, kao što su: Betmen, Gandalf, Zeleni Goblin, Linkoln, Drakula, Dambldor, Indijana Džouns, Šakil O’Nil, Nindža kornjače, South Park, Simpsons… Šale su simpatične i sveže, od ismejavanja Betmenovog detinjstva i Dambldorove brade, sve do divljenja koje Zeleni Goblin pokazuje prema Supermenu.

Radnja je ubrzana, a likovi toliko živopisni da na trenutak iscrpljuju oko. Čuvene pop ikone smjenjuju se velikom brzinom, pa je samo jedan pogrešan treptaj oka dovoljan za propuštanje dobrog gega. Bez obzira na „ubrzanje“, film je šarmantan od početka do kraja. Jedan je od retkih 3D blokbastera sa dušom koji je ove godine stigao na bioskopske repertoare.

OCENA: 9

Izvor: Pobeda.Me

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar