THOR 2: Mračni svet

THOR 2: Mračni svet

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: Alan Taylor
GLAVNE ULOGE: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Anthony Hopkins, Rene Russo, Stellan Skarsgard, Tom Hidlleston
TRAJANJE: 101 minuta

SINOPSIS
Marvelov “Tor – mračni svet” nastavlja filmsku avanturu Tora, moćnog osvetnika, u kojoj će se on boriti da spase Zemlju i Devet Kraljevstava od mračnog neprijatelja koji je stariji od univerzuma. Tor će se boriti za uspostavljanje reda u celom kosmosu, ali drevna rasa predvođena osvetnički nastrojenim Malekitima vraća se s namerom da ceo svet vrati u tamu. Suočen s neprijateljem kome čak ni Odin ni Asgard ne mogu da se odupru, Tor će morati da se uputi na dosad najopasnije putovanje i da se udruži sa prevrtljivim Lokijem da bi spasao ne samo one koje voli već i ceo svet.

O FILMU
Priča je zasnovana na popularnom Marvelovom strip serijalu “Tor – mračni svet”. U glavnim ulogama su ponovo Kris Hemsvort kao Tor i Natali Portman kao Džejn Foster, Tom Hidlston kao Loki, Stelan Skarsgard u ulozi Selviga. Pored njih, tu su i Idris Elba kao Hajmdal, Kristofer Eklston, kao Malekit, Ket Denings kao Darsi, Rej Stivenson u ulozi Volstaga, Zakari Levi, koji igra Fandrala, Rene Ruso kao kraljica Friga i stari oskarovac Entoni Hopkins kao Odin.
“Tor – mračni svet” režira Alen Tejlor, priču su uradili Don Pejn i Robert Rodet, a scenario Kristofer L. Jost, Kristofer Markus i Stiven Makfili. Producent je Kevin Fejg, a izvršni producenti Luis Despozito, Viktorija Alonso, Kreg Kajl, Alen Fajn, Najdžel Gostelov i Sten Li. Direktor fotografije je Krejmer Morgenthoj, scenograf Čarls Vud, montažeri Den Lebental i Vajat Smit, a kostimograf Vendi Partridž.

Čitaocima Marvelovih stripova 1962. godine predstavljen je Moćni Tor, autorski rad sada već legendarnih Stena Lija i Džeka Kirbija. Bio je to početak nove ere akcionih avantura, koju je tada predvodio severnjački bog s moćnim čekićem. Iako nordijska u korenu, priča je predstavljala vanvremensku i globalnu ljudsku dramu – sina koji je nestrpljiv da pokaže ocu koliko zaista vredi, brata koji je sušta suprotnost i ženu koja čoveku pomaže da svet sagleda iz potpuno novog ugla.
Posle uspeha prvog dela “Tor”, tvorci filma rešili su da ponovo zarone u prebogatu severnjačku mitologiju i istoriju samog strip serijala. Film nam donosi spektakularnu avanturu epskih razmera. Još jednom imamo sve poznatu temu – dužnost, odanost porodici i unutrašnju borbu sa ličnim težnjama. Naravno, tu je i ljubav. Film nad donosi sveopšti sukob s neprijateljem za kog se smatralo da je davno izčezao, a koji sada preti uništenjem celog svemira.

Režiser Alen Tejlor kaže: “U prvom filmu imamo Tora, mladog princa koji čini prve korake ka svom odrastanju. Sada se ta priča nastavlja. Sve je bliže da zatraži moć koja ide uz Odinov položaj. On je neko ko treba da postane kralj – kada dođe vreme. Ipak, Tor sazreva i postaje svestan da uz to dolazi i patnja i odricanje.
Protivnik je sada strašan. Malekit. U stripu se pojavio 1984. godine. Malekit je vođa mračnih vilenjaka iz Svartalfhajma, jednog od Devet Kraljevstava. Nakon dugog rata sa svih Devet Kraljevstava, i nakon što ga je Asgard pobedio, smatralo se da su mračni vilenjaci istrebljeni. Ali, Malekit je svoju planetu i preživele mračne vilenjake stavio u hibernaciju na više hiljada godina. To je trebalo da traje do proračunatog trenutka, kada će se probuditi i osvetiti celom univerzumu, tako što će svetlo ponovo nestati, a svemir postati mračan. Malekit i mračni vilenjaci su žestok i smrtonosan neprijatelj, a uništenje Asgarda njihov najveći cilj. Tokom stvaranja filma, njegovi tvorci su nastojali da se drže korena priče i da ispoštuju armiju fanova strip serijala, ali i ljubitelje već ekranizovanog Marvelovog sveta.
OCENA: 7

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar