SABOTAŽA (SABOTAGE)

SABOTAŽA (SABOTAGE)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: David Ayer
GLAVNE ULOGE: Mireille Enos, Arnold Schwarzanegger, Sam Worthington, Josh Holloway, Terrence Howard
TRAJANJE: 109 minuta

Ekipa iz odseka za narkotike kreće u misiju uklanjanja jednog od najopasnijih kartela na svetu. Misija se završila uspešno a pri tom je zaplenjena ogromna količina novca i droge narko dilera. Ali tokom akcije je nestalo 10 miliona dolara i to je početak nevolja za tim čiji članovi jedni za drugim padaju pod mecima kartela koji želi da svoj novac povrati.

Arnie se u priči filma Sabotage pojavljuje pod imenom John “Breacher” Wharton, koji vodi elitni tim policijskog odseka za narkotike od osam vrlo živopisnih likova, koli liče na sve samo ne na policajce. Tim kreće u misiju tokom koje upada u kuću vrlo opasnog narko kartela, koja teče veoma uspešno, ali ubrzo potom kreće naopako. Naime, Breacher –ov tim rešava da se okoristi o ovu misiju, te tokom akcije krade 10 miliona dolara, misleći da to niko neće primetiti nakon što ostatak kartelskog novca i droge spale.  Međutim, novac misteriozno nestaje iz ruku tima, dok tim biva suspendovan pod nedokazanom sumnjom krađe pomenutog manjka od 10 miliona. Breacher injegova ekipase privremeno povlače, ali nevolja uskoro počinje da kuca na njihova vrata. Neko misteriozno počinje da ubija članove ekipe, jednog po jednog. Neprijatelja je puno i ubica može biti bilo ko, a na Breacher-u i detektivki Caroline Brentwood (Olivia Williams) je da ga otkriju.

Sasvim očekivano, priča u filmu Sabotage nije ništa epohalno, ali to od njega nismo ni očekivali i to je nešto za šta se u Schwarzenegger-ovim filmovima često gleda kroz prste. Međutim, kao što smo već u uvodu napomenuli, Sabotage periodično pokušava da zaroni u neku dubinu, u kojoj se prilično nevešto snalazi, čineći ove pokušaje usiljenim. Prvenstveno, tu se radi o pokušajima zapleta koji teže nepredviđenim obrtima, koji su na nesreću sasvim previdljivi za svakog prosečnog filmofila. Da li to znači da bismo se više zadovoljili čistom dobrom adrenalinskom akcijom sa plitkom pričom, koja istovremeno ne boluje od kompleksa izazvanog istim? Verovatno  da. Naravno, Arnolda smo neretko viđali u ostvarenjima sa sjajnim naučno fantastičnim, pa i drugim osnovama priča i zasigurno ne očekujemo da njegovi filmovi budu glupi, ali ako to već mora da bude priča u stilu Commando (1985), neka bude to do kraja, ništa između.

Nakon prethodnih konstatacija koji se tiču priče ostvarenja Sabotage, verovatno je i suvišno govoriti o glumi u njemu. Na kraju krajeva, gluma je takođe nešto u šta se kada je Arnie u pitanju gleda kroz prste, što ponovo ide u prilog tome da se od njega očekuje isključivo dobra akcija. Pomenimo ipak pojavu Terrence Howard-a kao jednog od relativno kvalitetnijih glumaca, koji se našao u Breacher-ovom timu sa suzbijanje narkotika, ali ovoga puta bez nekog preformansa vrednog pažnje. Ostatak Breacher-ove ekipe je uglavnom težio da izgleda opako, sa pomalo usiljenim tendecijama ka nečemu što bismo označili kao “kul”. Da li su i koliko u tome uspeli, verovatno je stvar subjektivne percepcije, dok je u našem slučaju taj utisak relativno bled. Možda najzanimljiviji za pomenuti bio bi Sam Worthington kao James “Monster” Murray, u jednom potpuno neuobičajenom izadanju, ali pre svega i isključivo sa aspekta fizičkog izgleda.

Za kraj ne ostaje puno reći, osim da i dalje čekamo taj “neki” Schwarzenegger-ov film u velikom stilu koji dolikuje njegovoj karijeri i koji u okviru njegovog povratka još uvek nismo dobili. Ukoliko ste ljubitelj Arnie-a, verovatno vas ništa neće sprečiti da pogledate i ovo ostvarenje, kao što je to bio slučaj i sa nama, iako smo okvirno znali šta da očekujemo. Dakle, u isčekivanju nečeg boljeg, pretpostavljamo da Sabotage i pored svih svojih mana ipak može da posluži makar jeftinoj zabavi.

OCENA: 7

Izvor: Filmodeer

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar