Slučajno zajedno (BLENDED)

Slučajno zajedno (BLENDED)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: Frank Coraci
GLAVNE ULOGE: Adam Sandler, Drew Barrymore, Bella Thorne, Kevin Nealon, Shaquile O’Neal
TRAJANJE: 115 minuta

Džim Fridmen (Adam Sendler) je otac tri kćerke koji pokušava da prebrodi smrt svoje žene. Nakon što se njegov prvi izlazak sa devojkom Loren (Dru Barimor) završi neuspešno, Džim odlučuje da se odmori i to tako što će iskoristiti turistički aranžman svog šefa. Kada dođe u Afriku sa svoje tri kćerke, ispostaviće se da isti aranžman želi da iskoristi i Loren, i to sa svoja dva sina. Vremenom, Džim i Loren se navikavaju jedno na drugo i uče da nisu toliko različiti.

„Slučajno zajedno“ je treća glumačka saradnja Adama Sendlera i Dru Barimor nakon „Svadbenog pjevača“ (1998) i „Pedeset prvih sastanaka“ (2004). Kako je Barimor nadomak pete, a Sendler šeste decenije života, fokus filma je pomeren ka zrelim godinama i porodičnim iskušenjima. Scene u kojima su Dru i Adam zajedno savršeno funkcionišu, pa se može reći da je uparivanje njih dvoje najveći adut dela.

Međutim, lakoća glume i neosporna harizma mogu biti dobar dodatak, ali samo ukoliko imaju na šta da se oslone. Ovde to nije slučaj, jer su Ivan Menšel i Kler Sera napisali scenario koji ni izbliza ne koristi mogućnosti predvidljive, mada potentne premise. Koračijeva režija („Svadbeni pjevač“, „Klik“) je korektna, ali deluje da se sa ovakvim predloškom prosto nije moglo bolje.

Okrnjene porodice Džima i Loren su prikazane kao neprijatno nefunkcionalne, pri čemu problemi njihove dece više ukazuju na ozbiljne psihološke poremećaje, nego na prolazne faze. Prenaglašene seksualne fantazije Loreninog sina Brendana (Brakston Bekam), te opsesija mrtvom majkom Džimove kćerke Ispen (Ema Furman) su više bizarni, nego komični dodaci. Slično se može reći i za epizodu sa umetcima za grudi mlade Hilari (Bela Torn), čije sazrevanje u Africi je, paradoksalno, propraćeno u maniru Diznijevih porodičnih klasika. Može se reći da se iz navedenog zaključuje da bi djelo bilo neuporedivo kvalitetnije da je ton kojim je prikazana veza odraslih zadržan i prilikom opisa dece, te da bi konzervativniji pristup rezultirao ujednačenijim, pa time i uverljivijim radom.

Pojedine komične epizode, kao što je ona sa horom u Africi, su odlično postavljene i guraju film u pravcu samoparodičnosti. Romantična priča je prirodna dopuna, što važi i za dopadljive epizode sa padobranom i uzajamnim čuvanjem dece. Problem nastaje kada iz domena porodične komedije autori potpuno nepotrebno skrenu u humor koji više priliči radovima Toda Filipsa ili Seta Mekfarlana. Tako izgleda da kao što je nekad cenzura u vulgarnijim komedijama rezultirala manje kvalitetnim delima, tako danas u porodičnoj komediji postoji tendencija da se nasilno implementira bar jedna neprijatnost. Scena večere Džima i Loren sa povraćanjem na početku je upravo takva, mada su kasnije za takve ispade najviše zadužena deca.

Boravak u Africi u film uvodi još jednu porodicu koju čine stariji biznismen, njegova mlada ljubavnica, i sin tinejdžer koji je previše puta odgledao „Sumrak“ sagu. Iako je data porodica zamišljena kao karikatura prave, ona je često uvjerljivija od one koja je u fokusu.

I pored nabrojanih mana, „Slučajno zajedno“ je pristojna porodična komedija, koja ima par suvišnih scena, ali i nekoliko koje gledaocima mogu da izmame osmeh. Jedina šteta je što je uz ovakvu podelu uloga, prosečnost gotovo ravna promašaju.

OCENA: 5

Vijesti.Me

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar