PRLJAVI HARRY (DIRTY HARRY)

PRLJAVI HARRY (DIRTY HARRY)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: Don Siegel
GLAVNE ULOGE: Clint Eastwood, Andrew Robinson, Reni Santoni, Harry Guardino
TRAJANJE: 102 minuta
GODINA PROIZVODNJE: 1971

“I know what you’re thinking, punk. You’re thinking “did he fire six shots or only five?” Now to tell you the truth i forgot myself in all this excitement. But being this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world and will blow you head clean off, you’ve gotta ask yourself a question: “Do I feel lucky?” Well, do ya, punk?” – Harry Callahan

“Znam što misliš; da li je ispalio svih šest metaka ili samo pet…Iskreno rečeno, zbog cijele ove gužve ne znam ni sam…Ostaje da sam sebe zapitaš ‘Imam li sreće?’…Dakle, imaš li je , smradu?!”

Sadistički serijski ubojica koji sebe naziva “Škorpion” (Andy Robinson), lovačkim snajperom ubija mladu ženu pri skoku u bazen u San Franciscu s nebodera 555 California Street.Inspektor Harry Callahan kojem je dodijeljen taj slučaj, na svoj način istražuje ubojstvo, te dobiva poruku da će slijedeća žrtva biti “katolički svećenik ili crnja”.

Usputno, tokom “gableca”, Callahan samo uz pomoć svog .44 Magnuma sprečava pljačku obližnje banke, te na kraju scene prilazi s uperenim revolverom i izaziva ranjenog pljačkaša koji leži uz napunjeni 12mm shotgun:

 

Pljačkaš odustaje i predaje se ne znajući da je Callahanov revolver bio prazan.

Sa jednog od krovova “Škorpion” snajperom ubija mladog Crnca i policija je uvjerena da je sljedeća žrtva katolički svećenik. Ali ubojica otme, siluje i u sanduku živu zakopa jednu mladu tinejdžericu, tražeći od gradskih vlasti dvostruko veći iznos prije nego ona ostane bez zraka. Callahan je zadužen za isporuku otkupnine, a ucjenjivač ga tempiranim telefonskim pozivima planski vodi od jedne do druge javne telefonske govornice. Susreću se na vrhu brda ispod ogromnog kamenog križa gdje “Škorpion” brutalno pretuče Callahana, ali ga on uspije raniti ubodom noža u bedro. Callahana spašava njegov partner, ubojica uspijeva šepajući pobjeći bez novca, ali bez da je otkrio lokaciju zakopane djevojke.

Liječnik koji je zbrinuo Škorpionovu ranu otkriva Callahanu da je tog tipa znao viđati na jednom od gradskih stadiona Kezar stadionu. Detektivi shvate da je ubojica domar na tom stadionu i da im ističe vrijeme da spase djevojku, te provaljuju u njegovu prostoriju bez sudskog naloga za pretres. “Škorpion” bježi preko travnatog igrališta, ali ga Callahan sustiže i puca u njegovu već ranjenu nogu. Pokušava saznati mjesto na kojem je djevojka zakopana, a kad ubojica to odbije i zatraži advokata, Harry ga muči gazeći njegovu ranu na nozi. “Škorpion” popušta i priznaje, ali policija može samo ekshumirati mrtvo tijelo djevojke.

 

Budući je Callahan bez sudskog naloga upao u Škorpionov “dom” i bespravno zaplijenio njegovu pušku, okružni tužitelj donosi birokratsku odluku da protiv ubojice zbog tih “propusta” ne može biti podignuta optužnica. Bijesni i ogorčeni Callahan počinje pratiti “Škorpiona” u svoje slobodno vrijeme i o svom trošku. Ovaj unajmljuje lokalnog razbojnika i razbijača da ga okrutno, ali kontrolirano pretuče, te za to okrivljuje Callahana kojem je naređeno da prestane s praćenjem, uprkos njegovim protestima i tvrdnji da “…nema ništa s tim premlaćivanjem (nažalost)…”.

“Kada muškarac trči za ženom sa namjerom da je siluje, ja ubijem gada. To je moja politika.”

Nakon nekog vremena “Škorpion” otme školski autobus pun djece i ponovno ucijeni gradske vlasti da mu plate otkupninu i osiguraju zrakoplov za bijeg iz grada. Gradonačelnik ponovo pristaje, ali Callahan bez službenog odobrenja skače sa jednog željezničkog nadvožnjaka na krov autobusa i uspijeva natjerati ubojicu na bijeg u obližnji kamenolom. Slijedi međusobna razmjena vatre u kojoj se “Škorpion” povlači sve dok slučajno na obali jezera ne naiđe na jednog dječaka kojeg uzima kao taoca.

Inspektor ranjava ubojicu u ruku i dječak bježi. Callahan prilazi “Škorpionu” i ponavlja svoj monolog “Imaš li sreće, smradu?”. Ovaj nakon kraćeg razmišljanja poseže za svojim pištoljem manijakalno se smijući. Callahan ga pogađa metkom u prsa i odbacuje ga u jezero. Dok gleda tijelo ubojice kako pluta, vadi svoju policijsku značku, bijesno je baca u vodu i odlazi.

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar