Postoji li filmska industrija izvan Holywood-a?

Postoji li filmska industrija izvan Holywood-a?

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Postoji li filmska industrija izvan Holywood-a?

Često na filmove gledamo kao nešto što “dolazi” iz Amerike i naravno odmah pomišljamo na Hollywood. Što naravno i nije čudno jer je Hollywood pravi raj za cvetanje filmske industrije a i show-business-a uopšteno. Sve nas to asocira na bogatstvo i luksuz gde se budžeti za filmove kreću u milionima, a zarade od filmova imaju toliko nula da nateraju čoveka da mu se zavrti u glavi.
Međuitm postoje i druge zemlje koje možda nisu toliko poznate kao “filmske” države i koje pogotovo nisu poznate po bogatstvu. Ipak postoje nekoliko zemalja u kojima uprkos svemu toma filmska industrija opstaje i to veoma dobro.Nollywood
Primer toga je Nollywood…i ne nisam pogrešila slovo. Govorim o Nigeriji i nazivu koji se raširio opisujući nigerijske filmove koji se prave na stotine mesečno.
Druga država jeste Brazil. Za razliku od prethodne filmske industrije Brazil insistira na kvalitetu svojih filmova zbog čege se jedan film pravi i godinama. Brazilska država prepoznala je potencijal film kao donosioca ekonomskog rasta i na sve načine podstiče svoje građane da se bave filmom.
Treća po redu možda i nije toliko iznenađujuća ali je vredna pomena a to je filmska industrija u Indiji. Svima nam je poznat izraz Bollywood, i takvih filmova ima toliko mnogo da indijska vlada nadgleda i prati sadržaje tih filmova kako bi mogli da drže sve pod kontrolom. Osim toga treba spomenuti da raste popularnost i filmskih kritičara iz Indije

Glavna slika Designed by Freepik

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar