Ogledalo smrti (Oculus) 2013

Ogledalo smrti (Oculus) 2013

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Poslednjih godina vidimo porast horor filmova sa temom “natprirodnih bića” bili to duhovi ili vanzemaljci. Verujem da taj porast dugujemo velikom uspehu filma “Paranormal activity” koji je sa tako malim budžetom uspeo da postane planetarni hit. Mike Flanagan je bio producent istog kao i filma “Insidius” koji svi obuhvataju razne varijacije na priču o ukućanima u ukletoj kući. Ogledalo smrti (Oculus) 2013 takođe predstavlja još jednu varijaciju na tu temu ali sa veoma pametnom pričom i montažom.
Priča se vrti oko brata i sestre Tima (Brenton Thwaites) i Kejli Rusel (KareOculus-Movie-Poster-Imagesn Gillan) , čiji je otac dok su bili još veoma mali ubio majku. Tim policiji izmišlja priču o tome kako je zapravo ogledalo u njihovoj kući krivo za to ubistvo zbog čega završava na psihijatriji gde i ostaje do svojih ranih tinejdžerskih godina. Kada ga puste na slobodu on se susreće ponovo sa svojom sestrom koja ima samo jedan cilj- da dokaže da je priča koju je Tim izmislio posle ubistva zapravo istinita.
Iako bi mnogi pomislili da će priča ličiti na mnoge horore koji su već ispričali priče o “zlim” ogledalima, ono što izdvaja ovaj film od drugih jeste što se izuzetno preciznim seckanjem filma od strane montažera postigao efekat da se film vešto poigrava sa umom publike. Smena scena iz prošlosti i sadašnjosti, ispresecanost realnosti i halucinacija daju dovoljnu dozu misterije i straha bez da film postane preterano komplikovan i nemoguć za praćenje. Sa druge strane, imamo određenu dozu realnosti u smislu reagovanja glavnih karaktera priče na razne situacije koje se dešavaju, odnosno u dosta primera likovi reaguju onako kako bi verovatno ljudi poput njih reagovali u stvarnom svetu, što je izuzetno retko naći u horor filmovima.
Odlična gluma od strane Karen Gillan koja nam je od ranije poznata iz kultne serije Doctor Who, a od nedavno i iz filma “Guardians of the galaxy” kao i svih ostalih glavnih glumaca doprinosi realnosti a samim tim i povećanom faktoru straha koji ovaj film izaziva i koji posustaje samo u retkim momentima tek toliko da nam dozvoli da udahnemo na kratko kako bi bili u stanju da pogledamo film do kraja.
Ovaj film je odličan za ljubitelje horor filmova koji vole kada film poseduje manje krvavih scena a više momenata koji teraju na razmišljanje i udubljivanje u samu priču. Iako je sam kraj manje više očekivan ipak ovo definitivno nije film u kome se tokom samog trajanja filma može predvideti sled događaja.

Reditelj : Mike Flanagan
Pisci : Mike Flanagan, Jeff Howard
Glavne uloge : Karen Gillan, Brenton Thwaites, Katee Sackhoff, Rory Cochrane

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar