LINCOLN

LINCOLN

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ:Steven Spielberg
GLAVNE ULOGE:Daniel Day Lewis,Sally Field,T.Lee Jones,Joseph Gordon-Lewitt,James Spader,David Strahtarian
TRAJANJE:154 minute

“Kongres ne sme proglasiti jednakima one koje je Bog stvorio nejednakima.” – Fernando Wood,zastupnik Demokratske stranke 1865 godine

Američki građanski rat je krajem 1864./početkom 1865. pred završetkom. Konfederacijske države su toliko oslabljene da su odlučile krenuti sa pregovorima o predaji. Predsednik Abraham Lincoln, koji je nedavno ponovno izabran, je preuzeo odgovornost zabraniti ropstvo ustavom. Senat je taj amandman odobrio još 1864. Kako bi se to potvrdilo, potrebna je dvotrećinska većina u predstavničkom domu. Međutim, upravo tu, ali i unutar vlastitog kabineta, Lincoln nailazi na žestoki otpor. U predstavničkom domu još uvek vladaju rasističke predrasude, dok su u kabinetu ljudi spremni zadržati ropstvo samo da bi se rat što brže završio. Lincoln i njegovi pomoćnici pokušavaju raznim merama preokrenuti takve stavove kako bi stekli što više glasova za ukidanje ropstva, katkad čak i tajnim potkupljivanjem.

Pritom se prikazuje i njegov privatni život: njegov brak sa Mary, koji trpi zbog njegovog posla i smrti njihovog deteta; Lincolnovo protivljenje da mu njegov najstariji sin ode u rat; napori da mlađi sin ima normalno detinjstvo. Lincoln i njegovi pomoćnici uspevaju dobiti većinu u predstavničkom domu. Kada se amandman u ustavu prihvata 31. januara 1865., većina predstavnika počinje slaviti. Predstavnik Thaddeus Stevens, koji vodi tajni brak sa svojom crnom sluškinjom, pozajmljuje službeni dokument na jednu noć kako bi ga pokazao supruzi. 3. februara, Lincoln se sastaje sa predstavnicima Juga na konferenciji kod Hampton Roadsa. Pregovori propadaju i rat se nastavlja. Krajem marta, Lincoln obilazi bojno polje kad Petersburga, Virginije, gde razgovara sa generalom Grantom. 9. aprila Grant prima poziv na predaju od generala Roberta Leeja. 14. aprila Lincoln se sastaje sa svojim kabinetom kako bi razgovarao o pravima crnaca. Prekida raspravu kako bi otišao na Fordovo okupljanje, gde ga supruga već čeka. Tamo postaje žrtva atentata.

OCENA:7

 

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar