Kreteni (Kraftidioten ili In order of disappearence) 2014

Kreteni (Kraftidioten ili In order of disappearence) 2014

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Ima nešto u skandinavskim filmovima poput Kreteni (Kraftidioten ili In order of disappearence) 2014 što ih čini da mi se svide svaki put kad pogledam jedan. Da li je to priča, ili umetnički pogled na stvari, sjajna gluma i glumačka ekipa ili sve ovo zajedno, ne znam. Možda čak i zato što se što su im filmovi puni kadrova o prelepim snegom pokrivenim predelima.
Ono što mi je takođe privuklo pažnju na ovaj film jeste i činjenica da sam videla veoma poznata imena na listi glumaca. U filmu se pojavljuje opasni diler droge kojeg glumi ni manje ni više nego Sergej Trifunović. Takođe se se u sličnoj ulozi pojavljuje i Goran Navojec hrvatski glumac koji igra ulogu Bracike u seriji Na putu za Montevideo. To, kao i činjenica da volim skanidnavske filmove me je navelo da pogledam i ovaj i naravno nisam se razočarala.
Film prati Nils-a (Stellan Skarsgaard) koji je upravo proglašen za “Građana godine”. On je ugledan i dobar čovek koji nikome ne smeta. Ubrzo nakon primljenje nagrade on saznaje da mu je sin poginuo. Rečeno mu je da se predozirao heroinom, iako je Nils ubeđen da njegov sin nikada nije konzumirao heroin. Odlučan da dokaže da postoji drugi uzrok smrti njegovog sina, on kreće u istraživanje okolnostim pod kojima je umro. Ubrzo saznaje da bi pkvgames sinovljeva smrt mogla imati veze sa prepirkom između srpskih dilera droge i opasnog kriminalca kojeg svi znaju kao Brojač (The Count). Kako zalazi sve dublje u istraživanje Nils shvata da se i on naša između njihove prepirke i donosi odluku da osveti smrt svog sina ubijajući jednog po jednog ljude koji su umešani.
Film bi se na prvi pogled mogao opistai kao akcioni-triler. Broj ubijenih u ovom filmu kreće se u dvocifrenim brojevima i sadrži mnogo nasilnih scena. Definitivno se oseća napetost tokom ceog filma.

inordercb2Iako to nije bio plan, kao što je u tokom intervjua izjavio reditelj filma Hans Petter Moland, film je u toku pisanja dobio i elemente komedije. Naravno pričamo o crnoj komediji i to da crnja ne može biti. pkvgames Ponekad se stvarno iznenadite gde su pisci ubacili komične momente, na primer “prijateljski momenat” smejanja između Nilsa i njegove žrtve gde ga još u toku smejanja Nils upuca puškom u glavu.

Iako možda ne toliko poznat na našim prostorima švedki glumac Stellan Skarsgård je izuzetno talentovan i koji je glumio u mnogim poznatim filmovima poput Osvetnika (Avengers) ili Devojka sa tetovažom zmije (Girl with the dragon tattoo). Veoma uverljivo prelazi iz “Građana godine” u hladnokrvnog osvetoljubivog ubicu.
Ovaj film preporučujem svima koji vole da pogledaju dobar akcioni film ali i da se nasmeju u totalno neprikladnim momentima.
Reditelj : Hans Petter Moland
Pisac : Kim Fupz Aakeson
Glavne uloge : Stellan Skarsgård, pkvgames, Bruno Ganz, Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro, Birgitte Hjort Sørenson

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar