Out of the furnace (2013)

Out of the furnace (2013)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Reditelj: Scott Cooper

Glumci: Christian Bale, Casey Affleck, Zoe Saldana

Trajanje: 116 minuta

Ovo je u suštini priča o dva brata: Russelu (Christian Bale) i Roodney-ju (Casey Affleck). Oni žive u malom američkom depresivnom gradiću koji ne nudi nikakvu perspektivu i jednog dana žele otići odatle. U gradu ih drže jođ Russelova cura Lena ( Zoe Saldana) i njihov bolesni otac koji je na samrti. Russel radi u jednoj varilačkoj fabrici, a Roodney je vojnik, inače službovao u Iraku. Na njega je to ostavilo velike posledice i teško se uklapa u sredinu u koju se vratio.Takodje, ima opasan porok: kocka se a brat otplaćuje njegove dugove izvesnom Johnu Pettyju (koga glumi veteran Willem Dafoe) koji se bavi još ponekim kriminalnim radnjama. Jedne kobne večeri Russel učestvuje u saobraćajnoj nesreći i biva krivac za smrt osoba koje su poginule u nesreći. Odlazi u zatvor i odlužuje svoju kaznu. Kada izadje, nema više devojku a i otac mu je umro. Misli da počinje novo poglavlje u svom životu, živeci sam sa bratom, koji je svakim danom sve čudniji i povučeniji jer se upetljao u kriminalne radnje (underground borbe) a besparica ga muči još više. Nakon jedne večeri, Roodney se više ne vraća kući. Russel, uvidevši da ni policija ni odgovorne vlasti nemaju tu moć da se pokrene istragu sa mrtve tačke, sam uzima stvar u svoje ruke i kreće u potragu za istinom, šta se zaista desilo njegovom bratu ne misleći na moguće posledice koje će njemu možda da unište zivot.

Sama uvodna scena filma je impresivna i odlično uradjena, vidimo lik Woodyja Harrelsona kako sa devojkom\ženom gleda film u Drive-In kinu i pravi neprilike tokom gledanja. Kada krene film dalje od te scene, pitamo se, otkud Woody, šta on tu radi… medjutim pojaviće se kasnije u više navrata u filmu i povezaćemo zašto je povezan sa braćom.

Film je dosta mračne atmosfere da tako kažem, povremeno teže za praćenje, čak i na momente melanholične. Ponajbolje u filmu su likovi i performansi glumaca. Prva polovina filma definitivno ne pripada mom miljeniku medju glumcima Baleu, već njegovom fimskom bratu Casey Afflecku koji mi je svakom novom ulogom sve draži i zaista odgovorno tvrdim da je sto puta bolji glumac od njegovog brata (Ben Affleck) dakako, ako izuzmete njegov specifičan izgovor i naglasak koji zna da bude dosta iritantan.
Da ne pišem previše hvalospeve o miljeniku Baleu, briljirao je i ovde, trebalo mu je samo 40-ak minuta. Zaista, glumčina koju svaku ulogu jako ozbiljno shvati. Odnos njega i brata možda većini izgleda površno, ali sa njegove strane vidimo bezuslovnu ljubav prema bratu, u malim stvarima, kao što su :otplaćivanje dugova da ovaj ne sazna, scena kada ga pokrije dekom i slične… Dva odrasla čoveka, svaki sa svojim razmišljanjima i problemima. Casey glumi tipičnog američkog vojnika sa traumama, kome je lik na momente i kliše ali to se toliko ne vidi jer ga Casey glumi na svojstven način.
U filmu jos glume lepa Zoe Saldana, odlični Sam Shepard kao njihov stric, sjajni Willem Dafoe kao Petty, ozbiljni Forest Whitaker kao vlast i Woody Harrelson kao izvesni nasilni Harlan DeGroat.

Da napomenem, film ima dosta producenata, od kojih su najzvučnija imena Leonardo DiCaprio i poznati režiser Ridley Scott.

Sve u svemu,ako se odlučite da pružite šansu filmu, dobićete jednu odličnu krimi (triler) drama, ozbiljniji film, sa dosta napetosti u drugom delu filma (prvi deo je ipak statičniji i više fokusiran na uvod u priču) sa dobro složenom pričom i sa sjajnim glumačkim performansima.

Ocena: 9

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar