Božiji gnev (Aguirre, the Wrath of God) 1972

Božiji gnev (Aguirre, the Wrath of God) 1972

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Reditelj: Werner Herzog
Glumci: Klaus Kinski, Ruy Guerra, Helena Rojo
Trajanje: 93 minuta

Ovo je istorijska avanturistička drama Wernera Herzoga koja jako dubokosmisleno postavlja jako važna pitanja vezana uopšteno za čovečanstvo i opstanak istog. Da ne ulazim previše u filozofiranje i značenje filma odmah na početku osvrta, mislim da sam naslov, u prevodu -Božiji gnev, dovoljno govori.

Film je režirao Werner Herzog, od koga nisam gledala puno filmova, Fitzcarraldo i Woyzeck, Rescue Dawn sa Bejlom, pa Invicible sa Timom Rothom i na kraju neuspeli pokušaj rimejka-The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans.

Nego, da se vratimo na film. Glumac Klaus Kinski, ovim filmom prvi put saradjuje sa Herzogom, glumi Agguirea, beskrupuloznog, mahnitog i ludog osvajača koji 1561. godine vodi (tj. preuzima vodjstvo ) ekspediciju potrage u džunglama Amazonije za El Doradom, zlatnim gradom iz indijskih mitskih priča. Sa njim putuje sveštenik koji tokom čitavog puta vodi dnevnik, zapisujuci šta su doživeli… Agguireova maloletna ćerka i mnogo indijskih robova nenaviknutih na tropsku klimu koji počinju umirati, jedan po jedan, zbog groznice i ostalih nepogoda koje idu jedna uz drugu… ali Agguire ne odustaje…
Veći deo filma se odvija na splavu, brodiću kojim putuju ali to ne umanjuje dinamičnost filma, štaviše, daje mu neku posebnu čar i prava smisao toga dolazi do izražaja tek na kraju.

Ideja filma je uzeta od istoimene knjige koju je napisao Ramon H. Sender i sam film ne odstupa od knjige u puno tonova, samo je Herzog mozda filmu dodado mračniju atmosferu nego što je sama knjiga.

U filmu osim maestralnog Klausa Kinskog, glume i Ruy Guerra, Helena Rojo, Peter Berlingi drugi.

Ovaj film je u isto vreme i priča o putovanju i traganju, malo i o ljubavi i strasti, pobuni i nasilju, ali i definiciji moći, ludilo i smrt su neizbežan dodatak,na kraju krajeva ovaj film je prića o borbi dobra i zla i nažalost pobedi zla koje se sve više ukorjenjuje u nama samima.

Ocena: 9

Autor: Suzana Bunić

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar