CASABLANCA

CASABLANCA

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ:Michael Curtiz
GLAVNE ULOGE:Humphrey Bogart,Ingrid Bergman,Paul Henreid,Dooley Wilson,Peter Lorre
TRAJANJE:102 minute
GODINA PROIZVODNJE:1942

“Od svih lokala u svim gradovima celog sveta….ona uđe u moj.” – Rick Blaine

Radnja je smeštena za vreme Drugog svetskog rata u grad Kazablanka koji se nalazi na severozapadnom delu afričkog kontinenta. Glavni protagonista je usamljeni Rik Blejn, bivši američki borac i vlasnik najpopularnijeg noćnog kluba u gradu, koji sticajem okolnosti dolazi u posed dva vrednosna pisma koja omogućavaju odlazak u SAD. Tada u grad dolazi nacistički major Štraser, koji uz pomoć lokalnog kapetana Renoa zavodi red i hapsi čehoslovačkog borca Viktora Lasla, koji je u grad došao sa svojom suprugom Islom. Isla je stara Rikova ljubav koja je pobegla od njega u Parizu, ali nakon razrešenja starih zavrzlama oni se ponovo zaljubljuju jedno u drugo i rešavaju da zajedno pobegnu iz zemlje.

Iako na prvi pogled deluje kao klasična ljubavna priča prepuna intriga, ovaj film je nemoguće okarakterisati samo jednim žanrom. Ratno okruženje, napete scene i ubistva u kombinaciji sa romantikom i komičnim situacijama čine jednu savršenu celinu koja drži pažnju. Film obiluje nezaboravnim scenama koje se izučavaju na filmskim institutima, među kojima bih izdvojio scenu sa intoniranjem Marseljeze. Dijalozi su smisleni i kvalitetni, sa rečenicama koje se citiraju i dan-danas. Karakterizacija likova je odrađena maksimalno dobro.

Što se tehničke strane tiče, film je odrađen toliko dobro da je nemoguće naći mane i zamerke, i zaista se nalazi ispred svog vremena. Režija je maestralna, fotografija je kvalitetna i ceo projekat poseduje odličan saundtrek.

Glumačka ekipa se sastoji od samog krema tadašnje svetske kinematografije. U glavnoj ulozi je briljirao Hemfri Bogart (Humphrey Bogart), koji je ovom ulogom sebi zacementirao mesto među najboljim glumcima ikada. Sjajnu podršku mu pruža Ingrid Bergman (Ingrid Bergman) u ulozi Ilse Lund. Među njima je stvorena takva hemija da se stiče utisak kao da su ljubavni par i u stvarnom životu. Od ostatka vrhunske ekipe izdvajam legendarnog Pitera Lorija (Peter Lorre), kao i Kloda Reinsa (Claude Rains), koji je briljirao u ulozi kapetana Renoa.

Kvalitet filma potvrđuje 8 nominacija za Oskara, a zlatnu statuu je odneo u kategorijama za najbolju režiju (Michael Curtiz), najbolji scenario i najbolju fotografiju.

“Louis mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva” – Rick Blaine

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar