300: USPON CARSTVA (300:RISE OF AN EMPIRE)

300: USPON CARSTVA (300:RISE OF AN EMPIRE)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDATELJ: Noam Murro
GLAVNE ULOGE: Eva Green, Sullivan Stapleton, Lena Headey, Rodrigo Santoro, Jack O’Connell
TRAJANJE: 102 minute

Godine 2006 premijerno je u američkim kinima  prikazan film “300” u režiji Zacka Snyder. Film je temeljen na stripu Franka Millera koji govori o bici kod Temopila gdje se tristotinjak Spartanaca sukobilo sa brojčano nadmoćnim trupama perzijskog kralja Kserksa. Perzijanci su uspjeli slomiti otpor Spartanaca ali uz velike gubitke. Herojski otpor Leonide i njegovih vojnika ujedinio je Grke u borbi protiv Perzijanaca. Snyder je veći dio filma snimio “bluescreen” tehnikom što je rezultiralo vizualno fantastičnim filmskim iskustvom. Nabijen akcijom i adrenalinom sa opipljivim epskim elementima “300” je zaradio simpatije i naklonost publike (financijski rezultati su bili i više nego odlični; budžet filma je bio 65, zarada oko 450 milijuna dolara). Nakon ogromnog uspjeha filma logično je bilo očekivati nastavak. Neočekivano na njega se čekalo sedam godina što je prilično nevjerojatno obzirom na trend snimanja nastavaka i prednastavaka u današnjem Hollywoodu. Figure su se konačno posložile i “300: Uspon carstva” možemo konačno pogledati u kinima….

Redatelj “300: Uspon carstva” je relativno nepoznati izraelski redatelj Noam Murro. Snyder se nije odlučio režirati nastavak, ali je zadržao kontrolu nad projektom kao scenarist i producent filma. Glumačka ekipa filma je promijenjena; pošto je Leonidas junački poginuo Gerard Butler je morao dobiti zamjenika. To je Sullivan Stapleton u ulozi grčkog junaka Temistokla. Ženski dio ekipe je dobio sjajno pojačanje. Uz Lenu Headey kao kraljicu Gorgo glavna ženska uloga je Artemizija (odlična Eva Green) zapovjednica Kserksove mornarice. Artemizija je i najveća vrijednost filma; ona je slijepo vjerna Kserksu iako njenim venama teče grčka krv. Kao i kod mnogih, manje ili više, poznatih povijesnih ličnosti njeno porijeklo ju tjera na izrazitu brutalnost i surovost prema neprijatelju, ali i prema svojim podređenima. Artemizija je spremna na sve kako bi ostvarila cilj; ako ne ide silom pokušat će milom (seksom). Nije joj lako odoljeti, a kada se naljuti bez problema će svojem ljubavniku reći “da se bolje bori nego ševi”. Opaka, nemilosrdna i lijepa, Eva Green je glumački zasjenila sve muške kolege.

Vizualno “300:Uspon carstva” izgleda kao i prethodnik. Zapravo tu i nema neke prevelike mudrosti; ne treba mijenjati ono šta je dobro. Scene bitaka su prebačene na more, manje zanimljive i napravljene sa puno manje kreativnosti od obračuna u prvom filmu. Odabir glavnog glumca je prilično loš; Stapleton ima priličnih problema kada treba izgovoriti rečenice po kojima bi film trebao biti prepoznatiljiv. Niti blizu luđačkoj, fanatičnoj karizmi Leonide odnosno Gerarda Butlera.
“300: Uspon carstva” nije niti nastavak, niti prednastavak. On je zapravao filmski hibrid čija radnja obuhvaća događaje prije, poslije i za vrijeme događanja u prvom filmu. Vrlo lukav pristup koji omogućuje nove nastavke. Nastavke koji će se zasigurno dogoditi jer film bilježi vrlo dobre rezultate na kino blagajnama.

U odnosu na prvi film “300: Uspon carstva” nije donio previše novoga i originalnog. Vizualna raskoš je i dalje prisutna, nasilja ima u ogromnim količinama, krv teče potocima, a tu je i ponešto seksa. Artemizija odnosno Eva Green je ugodno iznenađenja filma, muški glumci i nisu previše uvjerljivi.
Leonidino “This is Spartaaaa” je filmski puno moćnije i zanimljivije od Temistokleovog “Seize your glory”.

OCJENA: 6

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar