ZVERI JUŽNIH DIVLJINA (BEASTS OF THE SOUTHERN WILD)

ZVERI JUŽNIH DIVLJINA (BEASTS OF THE SOUTHERN WILD)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ:Benh Zeitlin
GLAVNE ULOGE:Quvenzhane Wallis, Dwight Henry, Gina Montana, Lowell Landes, Pamela Harper
TRAJANJE:91 minuta

“Ja i moj tata ostajemo ovde….bolje nam ne treba.” – Hushpuppy

U filmu „Beasts of the Southern Wild“ (režija Benh Zeitlin) devojčica sa kosom poput maslačka luta kroz mulj ostrva u delti Misisipija. Voda, blato i prljavština prekrivaju svaki centimetar oko nje. Malena brana izgleda kao da će se urušiti svakog trena i dopustiti vodi da odnese devojčicin dom. Dok siromašnim predelom plutaju kartonske kutije i drugo smeće, u daljini se naziru vrhovi modernih fabrika i građevina civilizacije. Ali, iako nema struje i druge osnovne uslove za život, devojčica ne gleda u daljinu. Krupne oči i neuništivi osmeh usmerava ka prirodi, pokušavajući da oslušne belilo sveta i da sve što joj nedostaje nadoknadi svojom bezgraničnom maštom.

Malena Hushpuppy (Quevenzhane Wallis) je okružena ljudima koji izgledaju kao da su odavno digli ruke od civilizacije. Oni lutaju predelom u improvizovanim čamcima i sklanjaju se u kuće koje su većinom napravljene od smeća. U stalnom su strahu da će brana jednog dana pući zbog topljenja polarnih glečera i da će voda prekriti njihove domove. Ipak, ne rade ništa kako bi se pripremili za potencijalnu opasnost. Dane traće čavrljajući i ispijajući alkohol i ne opterećuju se pripremama za sprečavanje katastrofe. Uvereni su da će najsnažniji preživeti i da priroda ima plan nezavisan od njih.

Jednog dana zemlja počinje da se trese veoma snažno. Hushpuppy ima utisak kao da čuje lomljavu i topljenje glečera na udaljenom Antarktiku. Vidi papke divljih bikova kako udaraju o sante leda i vodu koja počinje da navire sa svih strana. Niko u selu ne preduzima ništa. Niko nije spreman da se suoči sa opasnošću koja stiže. Niko ne zna šta da radi, osim devojčice, koja preuzima kormilarenje izgubljenom zajednicom i bori se da ih sačuva od smrti. Ona će im dokazati da imaju ulogu u svetu i da čine deliće slagalice od kojih zavisi univerzum. Pokazaće im da, iako predstavljaju majušni deo sveta, mogu učiniti da celi kosmos propadne ako se nalaze u neskladu sa njim.

OCENA:9

Izvor

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar