THE MASTER

THE MASTER

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ:Paul Thomas Anderson
GLAVNE ULOGE:Joaquin Phoenix,Phillipe Seymour Hoffman,Amy Adams.Rami Malek
TRAJANJE:137 minuta

“I DO MANY,MANY THINGS” – Lancaster Dodd

Freddie Quell je mladi čovek koji je proveo vreme na pacifičkom ratištu za vreme najvećeg sukoba u istoriji– nakon što ga američka država otpusti iz službe, Freddie je potpuno izgubljen u mirnodopskom životu, ne uspeva da pronađe i zadrži posao, ne shvata trajne veze sa ženama niti vidi bilo kakvu svrhu postojanja. Ipak, on nije stereotip vojnika uništenog prizorom ratnih strahota, jer ne pati od PTSP-a, nema košmare niti je suicidalan. On jednostavno postoji u ništavilu koje istovremeno uspeva na neki način da širi oko sebe.

ancaster Dodd je predvodnik „filozofskog društva“ koje putuje jahtom za Nju Jork. Freddie se zatiče na istom plovilu, i tamo se odigrava ključan susret dve osobe. Za svoje sledbenike, Lancaster je poznat kao Master, učitelj i predvodnik, osoba sposobna da im poboljša život i pruži uvide u prethode, i koja, sasvim suprotno, „širi smisao“ oko sebe.

Njihov odanost, i interakcija na relaciji sa drugim sledbenici je okosnica filma u smislu vidljive radnje. Ispod nje, režiser Paul Thomas Anderson obrađuje mnogo veća pitanja, pre svega ono koje se tiče porekla potrebe da budemo sledbenici i/ili predvodnici i njenog sukoba sa potrebom večnog prisustva roditeljskih figura, kao i sigurnosti da ćemo zbog iste rastrzanosti postati meta za razne svesne i nesvesne manipulacije onih koji nam to pružaju. Pokret koji Lancaster predvodi je mnogo širi nego što ime govori, i zapravo predstavlja sektu ispunjenu ljudima sa različitim potrebama i ciljevima. Njihova dinamika, međutim jedva dodiruje svet u kom Freddie obitava, a koji je Lancaster ne može da ignoriše.

Oko režiserove kamere je, kao i ostatak filma, fantastično. U talasima, delo asocira na The Thin Red Line, delo koje bi moglo da bude The Master prethodnik. Umesto mirne tropske prirode kao kontrasta ratnog razaranja pomenutog filma, ovde su mirne kuće i stanovi američkog društva iz sredine 20. veka mesto odigravanja radnje, a tela i lica aktera predstavljaju beskrajan rat, vođen kako između sebe tako i između raznih strana ljudske prirode. Na početku filma, Freddie dobija posao kao fotograf u tržnom centru, i tu, u samo nekoliko kadrova, Anderson prikazuje sa takom veštinom i lepršavošću, neopisivi varijabilitet ljudske vrste, koji će se ubrzo potom fokusirati na odnos samo dva potpuno različita čoveka.
OCENA:9

Izvor

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar