Loše komšije (NEIGHBORS)

Loše komšije (NEIGHBORS)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: Nichollas Stoller
GLAVNE ULOGE: Seth Rogen, Zac Efron, Rose Byrne, Christopher Mintz-Plasse, Dave Franco
TRAJANJE: 95 minuta

Srećni par, s novorođenom bebom, nailazi na nepredviđene teškoće kada su primorani da žive u kraju koji naseljavaju isključivo pripadnici jedne komune/bratstva…

Kada Mek i Keli saznaju da su njihove nove komšije desetak momaka iz fakultetskog bratstva Delta Psi Beta koje predvodi harizmatični Tedi Sanders (Efron), pokušaće da najbolje iskoriste situaciju u kojoj su se našli. Ali kada bratske žurke postanu sve veće i glasnije, sa obe strane ograde počinje da se javlja odbrana svojih stavova i stilova života. Dok se komšije međusobno sabotiraju i nadmeću, jedna strana je u opasnosti da bude izbačena sa fakulteta i iz komšiluka, a druga da izgubi ono malo zdravog razuma što joj je ostalo, i tako će početi grčki rat epskih razmera između mladih i starih.

Priču za film “Loše komšije” je inspirisao strah scenarista Brendana O’Brajena i Endrua Džej Koena da pređu iz dvadesetih u tridesete godine. Iako su znali da tad treba da se javi potreba za osnivanjem porodice i ozbiljnošću, obojica su imali problem da prihvate odraslo doba i obaveze koje idu sa tim. O’Brajan se priseća: “Obojica smo prešli tridesetu i bili smo oženjeni. Ja sam dobio svoje prvo dete i imali smo problem da prihvatimo činjenicu da više nismo deca, ali da se ne osećamo kao odgovorne odrasle jedinke.”

 

Nakon što su čuli priču o studentima sa Nortistern univerziteta (Northeastern university) koji su terorisali zajednicu u kojoj su stanovali, odlučili su da scenario treba da obradi tu temu sa komičnim osvrtom na podele komšija u takvom okruženju.

Uloga je napisana sa Setom Rogenom na umu kao savršenim izborom. “Uprkos onome kako publika doživljava Seta, on je veoma odgovoran i vredan glumac koji je mnogo zreliji nego što se čini. Sad je oženjen, bliži se tridesetima i bliži je stereotipu tog starijeg lika koji moli mlađe komšije da budu tiši.”

Kad su se producenti potpuno posvetili projektu, tim scenarista je krenuo da stvara različite likove i da doteruje detalje oko glavnih likova. Iako je O’Brajenova i Koenova originalna zamisao bila da se priča vrti oko dečka i njegovih prijatelja koji su zaratili sa komšijskim bratstvom, promenili su protagoniste u mladi bračni par sa tek rođenom devojčicom koji su se borili sa novim obavezama i potrebama. “Mek i Keli su prvi od svojih prijatelja koji su kupili kuću i imaju bebu, tako da nemaju mnogo bliskih prijatelja koji bi mogli da ih upute u to šta dalje,” objašnjava Rogen. “Na početku vidite da im je teško što više ne mogu da izlaze i da se provode sa svojim prijateljima, pa se pitaju kada će se stvari vratiti u normalu. Nisu baš shvatili koncept da se stvari nikad ne vrate na staro kad dobijete dete.” Rogen smatra da će se u njihovim mukama mnogi prepoznati. “Oni žele da održe svoju mladost i kada se bratstvo doseli pored njih, misle da će spojiti lepo i korisno; biće odgovorni roditelji, ali s vremena na vreme će upasti na neku žurku gde će se opustiti i napiti.” On dodaje: “Ubrzo shvate da to neće funkcionisati i kada pozovu policiju da prekinu žurku pored, nastaće pakao.”

Kada je odlučeno ko će biti Mek, produkcija je krenula da traži Tedija Sandersa, harizmatičnog, zgodnog i tajanstvenog vođu Delta Psi bratstva. Scenaristi priznaju da su od početka imali određenog glumca na umu za tu ulogu. ”Pokušali smo da zamislimo ko je poslednja osoba koju želiš da vidiš na svom travnjaku bez majice kako priča sa tvojom ženom,” smeje se Koen. “Znali smo da će to biti Zek Efron.”

Rogen i Goldberg su bili oduševljeni idejom da Efron igra Tedija, pa su lično kontaktirali glumca. Efron je bio uzbuđen zbog mogućnosti da radi na istom projektu sa glumcem čiji humor voli i ceni. “Set je majstor komedije, i kad me je zvao zbog moguće saradnje, ja sam bio zatečen. Obično ne pričam o potencijalnim projektima, jer sam prilično sujeveran, ali sam bio previše uzbuđen pa sam morao sa nekim da podelim svoje oduševljenje. Rekao sam majci, ocu, bratu i prijateljima i pre nego što sam čuo o čemu se radi u filmu.”

Sledeći korak je bio naći reditelja koji će na pravi način preneti ovaj smisao za humor na veliko platno. Rogen i Goldberg su kontaktirali Nikolasa Stolera. Stoler je znao da treba da se poigra sa naklonošću publike prema Meku i Keli kao paru i prema Tediju. On kaže: “Postoje situacije gde Mek i Keli preteraju, a ni bratstvo se ne drži podalje od prljavih trikova. Tedi i bratstvo su dopadljivi likovi, što je pokazatelj da ne postoje pravi zlikovci u filmu.”

Sa režiserom i glavnim glumcima u igri, ekipa filma je krenula da istražuje raznovrsnu kulturu bratstva koju nisu hteli da ismevaju, već da objasne. Kao samoprozvani štreberi komedije, mnogo članova filmske ekipe nije imalo ličnog dodira sa grčkim bratstvima van klasičnih filmskih ostvarenja. “Moje poznavanje ove tematike se isključivo baziralo na onome što sam video u filmovima kao što su “Životinjska kuća”, “Osveta šmokljana” i “Stara škola”,” objašnjava Rogen. Kad su pričali sa svojim prijateljima o procesu primanja i poniženjima u bratstvu, nisu očekivali tako mračne priče. “Neke stvari su bile prilično šokatne,” kaže O’Brajen. “Jako mračne stvari koje nismo smeli da prikažemo u filmu i neke od najstrašnijih stvari koje sam ikada čuo.”

Mekova žena, Keli, je nastala od fusnote o ženi koja prihvata obaveze odraslih roditelja i razvila se u ženu koja je verni pomoćnik u svim ludostima koje njenom mužu padnu na pamet. Koen objašnjava: “Na početku nam je najveći problem bio taj što smo imali dosta ponavljanja skečeva, i kada smo uvećali Kelinu ulogu u ratu između nas dvojice, sve se složilo i dobili smo mnogo više kreativnih ideja. Bilo je važno da Keli ne bude žena koja zvoca i čija je misija da zaustavi Meka, tako da je postala deo tima koji se kači sa bratstvom.”

Ekipa filma je znala da im za ulogu Keli treba neko ko može da iznese ovu ulogu i da je podigne na neki novi nivo. Stoler je nakon rada sa njom u filmu “Samo ga dovedi” i njene fantastične uloge u filmu “Deveruše” odlučio da je Rouz Burn savršena osoba za ovu ulogu. “Ona u ovom filmu radi dosta ludih stvari, ali nije zabrinuta da li izgleda blesavo ili ne; potpuno je posvećena. Toliko je lepa i elegantna, ali kada progovori ima rečnik kočijaša.”

Za ulogu Pita, potpredsednika Delta Psi bratstva, Stoler i producenti su odlučili da će ga igrati Dejv Franko. Dejvu se dopada što Pit nije predstavljen samo kao manijak za žurke, bez planova za budućnost i drugih svakodnevnih interesovanja. “Pit je odgovoran i ima konkretne planove za budućnost. On je svestan da je Delta Psi samo faza u njegovom životu koja će da prođe.”

Za ulogu veoma obdarenog člana bratstva Skunija, Goldberg je već rezervisao svog čestog saradnika (radili su zajedno na filmovima “Kul momci” i “Apokalipsa u Holivudu”) glumca Kristofera Minc-Plasa. Producent kaže: “Ja sam zahtevao da Kris igra Skunija. Bio sam opsednut tom idejom i srećom, svi su se složili, pa nisam morao nikoga da ubeđujem.”

Za oživljavanje Garfa, nežne duše koja je stara za svoje godine, izabran je stend ap komičar Džered Karmajkl. Za Karmajkla, iskorak na veliko platno sa filmom “Loše komšije” predstavlja i više nego što je mogao da očekuje.”Ovo je jako prijatno okruženje za rad. Imate osećaj da se družite sa prijateljima po ceo dan. Ovo je moj prvi film i odlično je krenulo.”

Najbolji prijatelji ovog bračnog para su Džimi i Pola, koji su se tek razveli jedno od drugog. “Džimi i Pola su naši razvedeni prijatelji koji prolaze kroz neke ozbiljne faze. Zato što su oboje slobodni posle dugo vremena, sad se ponašaju kao 17-godišnjaci koji nam pomažu u našim zavrzlamama.” Džima tumači glumac/komičar/pisac Ajk Barinholc (“The Mindy Project” i “Eastbound & Down”), dok njegovu bivšu ženu igra Karla Galo (“Preboleti Saru Maršal”, “Kupili smo zoo vrt”, “Kul momci”)

Završavajući listu sporednih glumaca u filmu, producenti su doveli što su više mogli svojih omiljenih komičara da rade na ovom projektu, uključujući i Lisu Kudrou, kao dekana fakulteta.

Rogen nam objašnjava:”Ovo je prvi put da smo unajmljivali komičare za sve uloge u jednom filmu. Bilo je jako zabavno, pošto smo svakog dana imali super smešne glumce koji su se smenjivali sa drugim super smešnim glumcima.”

“It’s a promising setup, but it gets frittered away-partly by narrative laziness (the involvement of other neighbors is dismissed out of hand) but mainly by a flaccid belief in the power of the gross-out”

“Obećavajuća postavka, ali je to proćerdano delimično narativnom lenjošću (uključenost ostalih komšija je ispušteno iz ruku), a najviše mlitavim verovanjem u snagu odvratnosti.”

Anthony Lane, New Yorker

“Once or twice the film coaxes a laugh.”

“Jednom ili dvaput film izmami smešak”

Nigel Andrews, Financial Times

 

OCENA: 7

 

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar