RED TAILS

RED TAILS

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ:Anthony Hemingway
GLAVNE ULOGE.Terrence Howard,Cuba Gooding Jr.,Nate Parker,David Oyelowo,Tristan Wilds
TRAJANJE:120 minuta

“Crnci su mentalno inferiorni,prirodno podređeni i kukavice u opasnosti te su zbog toga nespremni za borbu.”
Iz studije Američke vojne akademije objavljene 1925 godine.

Akcijski avanturistički film inspirisan herojstvom prve crnačke letačke jedinice koja je služila u Drugom svetskom ratu.
Najnovije produkcijsko ostvarenje Georgea Lucasa, u režiji Anthonyja Hemingwaya, bavi se lekcijom iz mračne američke ratne istorije. Reč je o priči koja se temelji na istinitim događajima u kojima su učestvovali tzv. ‘Tuskegee piloti’.

Ti piloti sačinjavali su diviziju sastavljenu isključivo od crnih pilota, koja se borila za vreme Drugog svetskog rata i stekla kultni status. Divizija je ispočetka osnovana zbog reklamnih razloga, ali su se njeni vešti piloti itekako pokazali na bojištima Italije i severne Afrike.

Istorija pilota iz Tuskegeeja počinje kad je odabrano 13 kadeta za eksperimentalnu obuku ‘obojenog osoblja’ u Tuskegee Institutu (Alabama) za borbene pilote. Međutim, nemilosrdna diskriminacija, manjak podrške institucija i uverenje da ti ljudi nisu dovoljno inteligentni ni sposobni isprečili su im se na svakom koraku pa su crni piloti ispočetka bili izdvojeni i veći dio rata proveli na zemlji, sve dok ih nisu pozvali da se bore za svoju zemlju.
OCENA:5

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar