MACHETE UBIJA (MACHETE KILLS)

MACHETE UBIJA (MACHETE KILLS)

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ: Robert Rodriguez
GLAVNE ULOGE: Danny Trejo,Sofia Vergara, Amber Heard, Michelle Rodriguez, Mel Gibson, Lady Gaga, Charlie Sheen
TRAJANJE: 115 minuta

“Machete Kills” je baš kao i prethodno filmsko ostvarenje o ovom junaku, jedan izuzetno bizaran, duhovit i nadrealan film koji se tokom čitavog svog trajanja samom sebi ismeva u svim mogućim aspektima. Poenta ovog ostvarenja jeste da na jedan vrlo sarkastičan način u potpunosti karikira akcione filmove osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Ti filmovi, iako vrlo dinamični i laki za praćenje, više nego često imaju prejednostavane zaplete u kojima jedan lik, “ultimativni zajebaniji baja”, kreće u totalnu osvetu i naravno usput spašava i svet.

Priča filma “Machete Kills” nam još jednom prikazuje Danija Treha (Danny Trejo) kao ultimativnog osvetnika koji pored ravnjanja svojih personalnih računa, mora da rešava i probleme vlade Sjedenjenih Američki Država. U zamenu za čišćenje kriminalnog dosijea i američko državljanstvo, predsednik  SAD šalje našeg protagonistu u Meksiko da okonča određenog internacionalnog trgovca oružja koji, kako njihovi izvori navode,  ima nuklearnu raketu uperenu direktno na Vašington i planira uskoro da je lansira.

Za razliku od prethodnog ostvarenja koje je u svojoj priči bilo prilično jednostavno, scenario za “Machete Kills” znatno više komplikuje i ulazi u apstraktno, i pored eksplicitnog nasilja i teme osvete koja je krasila prvenac, prikazuje i brojne nadrealne okrete, kao i niz novih izuzetno originalnih sporednih likova. Rodrigez je još jednom pustio maštu na slobodu i dao nam je film koji sadrži stvari kao što su nindža klonovi, misice tajni agenti, šizofreni krimi šefovi sa ugrađenim bombama na srcu, bande kurvi i još mnoge druge stvari koje ne bih da spojlujem.

Treba napomenuti da i u ovom filmu Rodrigez dosta često reciklira svoje stare ideje, nudi brojne omaže i dijaloge koji iako su generalno gnusni, bivaju toliko ironično izneseni da automatski postaju kultni.

Iako znatno maštovitiji, “Machete Kills” je dosta tehnički inferiorniji od svog prethodnika. Naravno, jasno je da je efekte i montažu Rodrigez namerno “otaljao”, ali moram da istaknem da mi se znatno više svideo vizualni stil prvog ostvarenja. Mislim da mi je ovo zapravo jedina zamerka koju imam u vezi ovog filma.

Jedan od najzanimljivijih segmenata “Machete Kills” jeste njegov kasting, koji je sačinjen od zaista neverovatnih imena. Ne znam za vas, ali mene je sama vest da će Čarli Šin (Charlie Sheen) i Mel Gibson (Mel Gibson) igrati u istom filmu naterala do suza da se nasmeje i nestrpljivo čekam prvu prilku da pogledam isti. Naravno, da ni ne pišem o tome koliko sam se valjao kada sam video da se Šin potpisao kao “Carlos Estevez“. Pored sjajnog doprinosa imena kao što su Cuba Gooding Jr., Antonio Banderas, Michelle Rodriguez i Amber Heard, mislim da je definitivno najboljih utisak ostavila Sofija Vergara (Sofía Vergara). Sofija je naprosto genijalna kao Desdemona. Naravno, svakako treba napomenuti i pojavljivanje Lejdi Gage (Lady Gaga) koja se sasvim lepo uklopila u ovu “šarenu” ekipu.

“Machete Kills” je definitivno ispunio očekivanja i pružio je jednu bizarnu, nepredvidivu, ironičnu i krajnje krvavu zabavu. Ako ste uživali u prvom, siguran sam da vas ovaj nastavak neće razočarati.

OCENA: 6

Izvor

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar