KUM

KUM

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

NASLOV ORIGINALA:The Godfather
REDITELJ:Francis Ford Coppola
GLAVNE ULOGE:Marlon Brando,Al Pacino,Diane Keaton,Robert Duvall,John Cazal,Talia Shire,James Caan
TRAJAJNJE:171 minuta
GODINA PROIZVODNJE:1972

“I’M GONNA MAKE HIM AN OFFER HE CAN’T REFUSE”-Don Vito Corleone

Kum (eng. The Godfather) je kriminalistička drama Francis-a Ford-a Coppol-e utemeljena na istoimenom romanu Maria Puza. U glavnim ulogama se pojavljuju Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton i James Caan. Radnja filma proteže se na deset godina od kraja 1945. do 1955. i predstavlja hronologiju mafijaške familije Corleone.

Američki filmski institut prvo je proglasio Kuma trećim najvećim filmom u istoriji američke kinematografije (iza Građanina Kejna i Casablance). Posle je Kum prešao na drugo mesto iza Građanina Kejna, dok se Casablanca spustila na treće mesto. Film je na udarnim mestima u izboru najboljih filmova svih vremena filmskih portala IMDB, Metacritic i Rotten Tomatoes.

Film počinje na venčanju kćeri Don Vita Corleonea, Connie za Carla Rizzija u New Yorku u kasno leto 1945. Kako “nijedan Sicilijanac ne može odbiti uslugu na dan venčanja svoje kćeri”, Corleone, poznat među svojim prijateljima i saradnicima kao “Kum”, i Tom Hagen (consigliere familije Corleone) su zauzeti saslušavanjem zahteva prijatelja i saradnika. U međuvremenu, Donov najmlađi sin Michael, koji se vratio iz Drugog svetskog rata kao odlikovani junak, priča svojoj devojci Kay Adams anegdote o kriminalnom životu svoga oca, uveravajući je da on nije kao njegova familija.

Među gostima na svečanosti je slavni pevač Johnny Fontaine, Corleonovo kumče, koji je došao iz Hollywooda da zamoli Kuma da mu pomogne da dobije ulogu koja će mu povratiti karijeru. Jack Woltz, šef studija, neda Fontaineu ulogu, ali Don Corleone kaže Johnnyju: “Daću mu ponudu koju ne može da odbije”… Ostalo je filmska istorija jer maltene ne postoji čovek koji barem jednom nije pogledao ovaj film i koji ne zna šta će nadalje biti.

Izvor

 

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar