HYSTERIA

HYSTERIA

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

REDITELJ:Tanya Wexler
GLAVNE ULOGE:Maggie Gyllenhaal,Jonathan Pryce,Hugh Dancy,Rupert Everett,Sheridan Smith
TRAJANJE:98 minuta

Pod nazivom ”Ženska histerija”, nekada se smatralo stanje ogromne nervoze kod pripadnica lepšeg pola, izjednačavano sa neurotičnošću tj. generalnom psihičkom nestabilnošću. Nedovoljno razvijena medicina tog doba,  propisala je  određenu terapiju za ovakvo stanje, s tim što je veliki broj žena na kraju proglašen opasnim za okolinu i odvođen u ludnice gde su im materica  odstranjivali. Od 1852. godine medicinska dijagnoza histerije zvanično ne postoji. Današnji ekvivalent bi verovantno mogla biti seksualna frustracija.

Film započinje rečenicom:” Prema istinitim događajima. Zaista!”  Doktor Mortimer Grenvil (Hugh Dancy) je model tipičnog Engleza kakvog  tu baš očekujemo. Pristojan, balgo stidljiv, profesionalan, sa dovoljno životne i profesionalne frustracije koja tinja pod velom prikladnosti. Govori o bakterijama kada drugi pripadnici struke osporavaju njihovo postojanje. Kao i svi progresivni, teško se uklapa u radnu sredinu što mu otežava da zadrži posao. Posle bezbroj pokušaja zapošljavanja,  dobija priliku u ordinaciji Doktora Roberta Darlimpla (Jonathan Pryce), specijaliste za žensku histeriju. Tvrdeći da je to kuga njihovog vremena, te kako je pola žena Londona zaraženo, obavlja odgovarajuće ”stimulacije” na imućnijim pripadnicama suprotnog pola.

Postavši miljenik pacijentkinja u praksi, kao i kod Robertove ćerke Emili (Felicity Jones), Mortimer dobija, po ondašnjim ali i današnjim standardima, posao i budućnost iz snova. Stvari se zakomplikuju kada upozna stariju ćerku Dalrimpl. Borbena i tvrdoglava Šarlot (Maggie Gyllenhaal) je upravnica londonskog prihvatilišta i vatrena zagovornica ženskih prava koja veruje da je posao njenog oca taj da drži žene u zabludi kako bi muškarci mogli da ostanu lenji . U ovom segmentu se socijalistička nota filma ”Hysteria” najjasnije vidi. Izgleda da je početak borbe žena za društvenu jednakost počeo njihovom borbom za pravo na fizičku jednakost.

Mortimeru se vremenom razvija hroničan bol u desnoj ruci, od mnogo posla, koji ga primorava da smisli neko pomagalo koje će mu olakšati dalje zadovoljavanje sve više zainteresovanih! Uz pomoć svog dugododišnjeg prijatelja Edmunda Sent Džon Smajta (Rupert Everett), ekscentričnog entuzijaste za elektriku, stvara preteču najpopularnijeg erotskog pomagala današnjice- vibratora.

OCENA:8

Izvor

 

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar