Čudnije od fikcije (Stranger than fiction) 2006

Čudnije od fikcije (Stranger than fiction) 2006

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Prvi put sam čula reči iz filma Čudnije od fikcije (Stranger than fiction) 2006 u jednoj pesmi. Neko je iskoristio deo dijaloga iz filma, stavio muziku u pozadinu i napravio prilično zanimljivu kompoziciju. Pošto mi se “tekst” pesme učinio zanimljivim krenula sam da istražujem odakle je i naletela sam na ovaj film .Pogledala sam ga i bilo mi je izuzento drago što sam naletela na njega jer je film stvarno odličan!

Priča prati Harold-a Crick-a (Will Ferrel) radnika američke poreske uprave koji živi život po svom satu. Jednog dana dobija je zadatak da ispita Anu Pascal (Maggie Gyllenhaal) koja je vlasnik male pekare a za koju se sumnja da ima određene poreske nepravilnsoti. Isti dan Harold počinje da čuje glasove u glavi. Ubrzo shvata da neko pripoveda o njegovom životu kao da je on glavni lik neke knjige. Tokom pokušaja da bezuspešno komunicira sa tim “glasom” koji bukvalno opisuje svaki njegov korak Harrold saznaje da će junak priče (on) uskoro umreti.
stranger_than_fiction_opening_contactPriča je vrlo bizarna, i sama pomisao da nam neko opisuje život i tako direktno utiče na način na koji ćemo da ga živimo daje pomalo nelagodan osećaj. Ali je priča takođe izuzetno i komična, pokušaji Harolda da komunicira i da se svađa sa glasom su odlično napisani.
Sam lik Harolda napravljen je tako da čak i kada bi ga posmatrali u normalnim životnim okonostima i dalje bi mogao da bude nosioc komedije. Povučen, prilično uštogljen, zavistan od svog sata i tačnog vremena ali i osoba velikog srca stalno upada u situacije koje se kose sa njegovom predstavom života i time osiguravaju siguran osmeh na licu publike. Bez obzira što se većina nas ne bi složila sa njegovim stavovima lik Harolda prilično lako izaziva simpatije svojom dobroćudnošću kao i računajuću na to da će se publika sažaliti na njegove muke.
Obzirom da se u priči javlja i lik Ane, koja predstavlja “ljubavnu komponentu” ovog filma možemo reći da film prati klasičnu formu priče o junaku koji mora da savlada određene prepreke kako bi dostigao ono što želi (u ovom slučaju devojku). Ipak bez obzira na klasičnost način na koji je odlučeno da se ovakva priča ispriča je i više nego inventivan.
Htela bih još samo da napomenem da oni koji nisu ljubitelji Will Ferrel-ovih komedija, treba da znaju da ovaj film ne predstavlja njegov tipičan način humora i da se dosta razlikuje od njegovih ostalih ostvarenja.
Ukoliko želite komediju sa dubljom pričom koja će vas sigurno zabaviti preporučujem da pogledate ovaj film.
Reditelj : Marc Forster
Piscac : Zach Helm
Glavne uloge : Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal, Dustin Hoffman, Queen Latifah, Emma Thompson

Nauči one koji ne znaju. Podeli post sada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar