Elitiko::Strani filmovi sa prevodom| Serije| Crtani| Domaci filmovi
Welcome
Login / Register

Dokumentarni film - Krvavi ples po ŠeheruThanks! Share it with your friends!

URL

You disliked this video. Thanks for the feedback!

URL


Published by Elitiko Admin in Istorijski (Povijesni)
3,001 Views

Description

Dom mladih Javne ustanove KSC Skenderija 1.marta ove godine bio je pretijesan da primi sve zainteresovane koji su željeli prisustvovati premijeri novog dokumentarnog filma Avde Huseinovića “Krvavi ples po šeheru” snimljenog u produkciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti Bosne i Hercegovine “Haber”. On je, po riječima autora, neispričana priča o velikim ratnim pobjedama u odbrani grada Sarajeva, kao i o strahotama kroz koje su prošli njegovi građani tokom opsade 1992-1995.godine.

Vrlo potresne priče aktera i video zapisi neizbrisiv su trag onog šta se uistinu dešavalo tokom minulog rata u opkoljenom Sarajevu.

 

 

 

- Promocije Avdinih projekata najposjećenije su manifestacije ovakve vrste organizovane u Domu mladih na Skenderiji. Večeras ljudi sjede na stepenicama, evo i danas, više stotina onih koji su željeli prisustvovati premijeri ostali su ispred ulaznih vrata - kaže Džemo Dragolj, organizator kulturno zabavnih manifestacija.

Inače, svojim prisustvom premijeru su uveličali brojni Avdini prijatelji i poznanici iz javnog života. Među nima zamijetili smo: Željka Kneza, savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka KomšićaEmira Hadžihafizbegovića, ministra za kulturu Kantona Sarajevo, Nasera OrićaHalida BešlićaAvdu Hebiba,Emina Švrakića, generala Vahida KaravelićaMiru LazovićaAmora MašovićaŠemsu Suljaković,Hanku PaldumHasibu AgićNazifa GljivuMensura PeljtuOmara MehmedbašićaSemihu Borovac,Zvonku MarićaŠefku HoodžićaŠukija PlanjaninaRadeta ZoranovićaMikija TrifunovaEldinaHuseinbegovićaSeada Zubanovića, …i mnoge, mnoge druge.

- Prije dvije godine podržao sam projekat Avdin film “Vanzemaljci iznad Sarajeva” i od tada podržavam sve njegove projekte. Taj film je već štampan na 50.000 DVD izdanja. Kada su me pitali zašto to činim rekao sam im da je njegov prvi film sjajan, a ovaj drugi “Krvavi ples nad šeherom” uradio je iz razloga da istina ne poginea laž ne dobije relevantno mjesto u društveno političkom ambijentu BiH i regije. Odavno je i argument i istina, u ambijentu BiH, sklonjena u stranu a ostale su floskule i laži - rekao je Emir Hadžihafizbegović, ministar za kulturu u Vladi Kantona Sarajevo u svom obraćanju na premijeri.

- Istina o onom šta nam se dešavalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ne treba sakrivati. Samo naprijed. Ne treba se plašiti onih koji bi najradije da sve ono što nam je sveto gurnu pod tepih zaborava - rekao je Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH čestitajući Avdi nakon premijere filma..

Nakon što je predstavio i svoje saradnike: Omera Edu Hadrovića, producenta; kamermane Džemala Ramovića i Elvisa Selimovića; Mirsada Krišću, montažera; Senada Ćesku, asistenta montažera teNedima Bunara, aktera filma koji je preživio kamu monstruma Veselna Vlahovića BatkaAvdo Huseinovićse biranim riječima obratio prisutnima:

- Kad čovjek puno govori, uvijek kaže i ono što ne treba, zato dragi prijatelji neću puno duljiti. O količini problema sa kojima smo se moja ekipa i ja susretali tokom jednogodišnje realizacije ovog filma neću vas zamarati. Nama u Bosni je oduvijek, skoro gdje god da krenemo, ići uzbrdo. Dragi prijatelji, ovo je misija, ovo nije posao- između ostalog rekao je Avdo Huseinović.

Halid Bešlić, Šemsa Suljaković i Hanka Paldum također nisu krili oduševljenje po završetku filma.

-Drago nam je da je neko iz naše estradne branše pokazao da posjeduje jedan ogroman i neiscrpan kreativni talenat. Ovaj film je nešto što može itekako popraviti mentalnu higijenu svakog normalnog Bosanca i Hercegovca - bile su riječi Halida Bešlića.

Da se ništa slučajno ne dešava na ovom svijetu, možda najbolje pokazuje i primjer da je u vrijeme trajanja premijere, u Španiji uhapšen “monstrum sa Grbavice” Veselin Vlahović Batko, čovjek koji je po svojim zvjerstvima postao jedan od ključnih aktera “Krvavog plesa po šeheru”.

Show more

Post your comment

Comments

Be the first to comment
RSS
Da bi svi filmovi radili morate postati clan nase FB stranice, klikni LIKE!
 x